Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt het weekend vandaan?

Beste lezers,

Het is weer vrijdag en dat betekent dat het bijna weekend is.

En daar wil ik het met jullie over hebben, want iedereen verheugt zich altijd op het weekend maar weet iedereen ook waar het vandaan komt?

Dat ga ik nu uitleggen.

Vroeger (en dan bedoel ik echt heel vroeger) werkten de mensen zes dagen per week (dus ook op zaterdag), dat kwam omdat in de Scheppingsmythe staat dat God de aarde in 6 dagen heeft geschapen en op de zevende dag rust hield. Daaruit ontstond de sabbat, wat op de zaterdag viel (die ze bij o.a. het jodendom en bij de zevendedagsadventisten nog steeds handhaven). Toen besloten er een paar mensen (ergens in de Romeinse tijd volgens mij) om de sabbat voor de christenen naar de eerste dag van de week (de zondag) te verplaatsen. Zo werd de zondag voor de christenen een heilige dag en besloten ze de maandag de eerste dag van de week te maken (wat nu nog zo is in een groot deel van de wereld), zo werd de zondag de 7e dag van de week en werd de zondag dus de dag des Heren die was bedoeld om naar de kerk te gaan (In sommige gemeenten in Nederland zijn op zondag nog steeds alle winkels gesloten, maar vrijwel in de meeste gemeenten waar ik kom is dat al lang niet meer zo.)

Dus op zondag gingen mensen naar de kerk en de rest van de week moesten ze werken……. tot ergens na de Tweede Wereldoorlog vakbonden zich sterk maakten voor de vrije zaterdag en de 40-urige werkweek (dus 5 dagen werk, van maandag t/m vrijdag) en zo kregen de mensen ook op zaterdag vrij en toen gingen ze leuke dingen doen

In andere landen hebben ze een ander weekend, in sommige landen in de Islamitische wereld hebben ze de zaterdag en vrijdag vrij omdat in de Islam vrijdag de heilige dag is.

En Israël heeft een weekend van slechts een dag (de sabbat) wat in de praktijk vaak anderhalve dag is omdat mensen op vrijdagmiddag eerder stoppen met werken.

Tegenwoordig gaan de meeste mensen in het weekend helemaal niet meer naar de kerk. Maar doen ze leuke dingen, zoals sporten, videogames spelen en dat soort dingen.

Wat ga jij dit weekend doen?

Wil je meer van deze “Waar komt ….. vandaan?” blogjes zien, laat me dat vooral weten in de reacties.

Een fijn weekend,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: