Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komen de namen van de maanden van het jaar vandaan?

Beste lezers,

Welkom bij een nieuwe Luc’s weetjeshoek. Vandaag gaat het over de maanden van het jaar!

Wat wie weet waar de namen van de maanden van het jaar vandaan komen?

We beginnen met Januari. Januari komt van de god Janus, dat was bij de Romeinen de god voor een nieuw begin, dus het is niet zo vreemd dat hij de eer krijgt om het jaar te openen.

Februari, dat komt van Februus, dat was bij de Romeinen de god van de purificatie/onderwereld, in Februari maakten de Romeinen hun huis schoon daarom heet Februari zo.

De maand Maart is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de Oorlog.

April komt van Aperire, wat openen betekent in het Latijn, mogelijk verwijst dit naar de bloemen en planten die opengaan in de lente.

Mei komt niet (zoals velen uit mijn generatie denken) van het Pokémon karakter May (klik hier voor info over dat karakter), vaan van de Griekse godin Maia, omdat haar feest in mei werd gevierd.

Juni komt van Juno, de vrouw van de Romeinse god Jupiter. Leuk feitje: In een jaar zijn er geen andere maanden die beginnen op dezelfde dag van de week als juni begint.

Juli komt van Julius Caesar, net als de naam Julian. Julian is een van de namen van de kinderen van Cyril Hearsay uit mijn Simsverhalen.

Augustus komt van de Romeinse keizer Augustus. Hij wilde dat deze maand net zo lang was als juli, dus daarom werd er een dag van Februari afgetrokken en bij Augustus eraan geplakt.

September komt van septem, wat zeven betekent. September was oorspronkelijk de zevende maand – en het is ook een erg leuk nummer van Earth, Wind and Fire: klik hier voor het nummer.

Oktober is vernoemd naar het woord octo, wat acht betekent -zie octopus, achtpotige – oktober was namelijk de achtste maand, en het is de maand van het Oktoberfest in Duitsland (Wiki link).

November heet zo omdat het bij de Romeinen de negende maand was, novem betekent negen.

December – dat is natuurlijk de maand van Sinterklaas en kerstmis – heet zo omdat het de tiende maand was bij de Romeinen! Decem betekent namelijk tien!

Zo denk daar maar eens over na de volgende keer als je op een kalender kijkt.

Hoe vond je deze Luc’s weetjeshoek en wil je er meer zien? Laat dat dan vooral weten in de reacties.

Ik ga straks hamburgers maken voor de lunch

Een fijn weekend alvast,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: