Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt de pizza vandaan?

Beste lezers,

Veel mensen houden van pizza, sommigen zijn er zelfs dol op! Maar waar komt de pizza vandaan? Dat wil ik gaan uitzoeken!

De pizza komt uit Italië, dat weten veel mensen. Wat veel mensen niet weten dat Italië heel lang geleden bestond uit allerlei kleine landjes en nog geen verenigd land was, Italië werd pas een land in 1861, daarvoor waren alle steden van Italië eigenlijk kleine landjes.

De pizza komt oorspronkelijk uit de stad Napels en is ontstaan omdat de Napolitanen arm waren en pizza was goedkoop te maken (of ten minste toen, nu wordt ermee geëxperimenteerd en zijn er zelfs pizza’s die $2000 kosten). Op een dag maakte de Italiaanse koningin Margherita een rondreis door haar land en kwam ze in Napels terecht waar ze de inwoners verrukkelijk ruikende pizza’s zag eten, toen wilde ze er een proeven en trommelde ze als de wiedeweerga de beste pizzabakker van de stad op om voor haar een pizza te maken! Die pizzabakker maakte een pizza in de kleuren van de vlag van Italië (rode tomaten, witte mozzarella en groene basilicum), en die pizza werd de pizza Margherita genoemd omdat de koningin m heerlijk vond! Deze pizza is nu nog steeds op de kaart van elke pizzeria op deze wereldbol te vinden en is vaak ook de goedkoopste op het menu!

Pizza Margherita -

De pizza kreeg pas echt wereldwijde bekendheid toen de inwoners van de VS zich ermee begonnen te bemoeien. Er emigreerden veel Italianen naar Amerika en namen toen ook hun eigen gerechten mee, waaronder de pizza. Toen begonnen ook niet-Italiaanse inwoners van de VS (en Canada) zich ermee te bemoeien, wat leidde tot pizza’s als de pizza Hawaii (mijn favoriete pizza) en de pizza kebab (niet in de VS ontstaan, maar wel een voorbeeld van een pizza die niet in Italië is ontstaan!), en ketens zoals Domino’s en Pizza Hut, die zich volledig op pizza’s gingen richten!

Domino's Pizza - Wijchen, Gelderland
De Domino’s pizza in mijn toekomstige woonplaats Wijchen

Verder zijn er nog pizza’s die anders zijn dan de normale pizza’s bijvoorbeeld de calzone, dat is een dubbelgevouwen broodje met dezelfde ingrediënten als een normale pizza, maar je hebt ze bijvoorbeeld ook met kebab gevuld.

Calzone - Foodwiki - Thuisbezorgd.nl

En dan heb je nog de Chicago-stijl pizza, die meer op een hartige taart lijkt.

Chicago-Style Deep Dish Pizza - Cookidoo® – het officiële  Thermomix®-receptenplatform
Chicago stijl pizza

Dus nu weten jullie ook waar de pizza vandaan komt! Volgende week ga ik trouwens Pizza bakken bij TriUnity! Deze week zijn het karamel zeezout brownies!

Een fijne dag verder,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: