Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Het verschil tussen döner, gyros en shoarma

Beste lezers,

Misschien kom je wel eens bij een Turkse snackbar of een Grieks restaurant en vraag je je af wat nou döner, gyros en shoarma zijn. Hierbij een kleine handleiding!

Gyros, döner en shoarma zijn eigenlijk allemaal verschillende soorten kebab. Kebab betekent niets anders dan: gebakken/gegrild vlees

Döner

Döner komt van het Turkse woord voor draaien, dat slaat natuurlijk op het draaiende spit waaraan döner wordt bereid en de volledige naam Döner Kebab betekent dus eigenlijk Draaiend gegrild vlees. Döner wordt vooral gemaakt van lamsvlees, maar soms ook van kippenvlees of kalfsvlees!

Döner wordt meestal geserveerd in een pitabroodje of een wrap met sla, ui en tomaat en soms feta, vaak met knoflooksaus. Ik vind döner vooral lekker op een Turkse pizza

Doner kebab (döner kebab) - Foodwiki - Thuisbezorgd.nl
Bron: de Foodwiki van Thuisbezorgd.nl

Gyros

Döner kwam ook bij de buren terecht, die het gerecht een andere naam gaven, namelijk gyros, dat betekent zoiets als draaien of rondje in het Grieks. Gyros wordt meestal gemaakt van Varkensvlees of kip. Bij gyros wordt in tegenstelling tot döner, het vlees niet gemalen of geperst, maar opgestapeld.

Gyros eet je meestal met friet en (Griekse) salade, maar soms ook als onderdeel van een mixed grill die je in Griekse restaurants kan eten.

Fastfood Friday: Pita Gyros met friet - OhMyFoodness
bron: OhMyFoodness

Shoarma

En last but not least: Shoarma (ook wel shawarama genoemd, hoe dat zit, mag je zelf uitzoeken). Dit gerecht valt ook weer te herleiden tot de Turken. Shawarama is namelijk de Arabische uitspraak van het Turkse woord çevirme, wat net als döner draaien betekent. Nu spreken Turken de ç uit als tsj, maar die letter bestaat niet in het Arabisch dus werd het sj.

Net als Gyros bestaat Shoarma uit stukken vlees en wordt het in tegenstelling tot de eerste twee aan een verticaal spit gegrild. In de landen van oorsprong zijn kip en rundvlees het meest gebruikelijk om shoarma van te maken, maar in Nederland gebruiken we meestal varkensvlees omdat veel Nederlanders dat lekker vinden (tja, de wil van de meerderheid, he. Ik vind dat je gerechten op dezelfde manier moet maken als uit het land van oorsprong!)

In het Midden-Oosten wordt shoarma heel anders gegeten dan hier, daar stoppen ze het met allerlei toppings in een pitabroodje! Hier eten we het meestal op dezelfde manier als een broodje döner, of als onderdeel van een oer-Hollands AVG’tje (aardappels, vlees, groentemaal).

Shoarma - Wikipedia
Bron: Wikipedia

Dus wat ga jij vanavond eten? Laat het vooral weten in de reacties! Ik hoop dat we vanavond Shoarma gaan eten, maar waarschijnlijk wordt het gewoon een worstje met gebakken aardappels en gekookte groenten! Blegh! Ach ja, het is altijd nog beter dan dat vegan spul zoals quinoa met avocado wat mijn ex wou dat ik ook ging eten!

Fijne dag verder,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: