Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komen de woorden barbaren en vandalen vandaan?

Beste lezers,

Welkom bij een nieuwe Luc’s weetjeshoek, vandaag gaan we het hebben over de woorden barbaar en vandaal, want waar komen die woorden vandaan?

Barbaar

Eerst het woord barbaar, je bent misschien wel eens uitgemaakt voor cultuurbarbaar omdat je een bepaald schilderij niet mooi vond of de kleding van je vriendin lelijk vond. Barbaars betekent juist onmenselijk, een barbaarse handeling is een onmenselijke handeling, zoals de wreedheden van IS en de Taliban.

Maar het word barbaar komt van het Oudgriekse Barbaros, wat buitenlander betekent. Het was een klanknabootsing van de taal van de buitenlanders, voor de oude Grieken klonk dat namelijk als bar bar, gebrabbel dus. (Overigens is het woor Berber, dat is een inwoner van een bepaald gebied in Noord-Afrika, ook van dit woord afgeleid, evenals de voornaam Barbara, maar dan in de zin van exotisch).

Vandaal

De Vandalen waren een Germaanse stam die tijdens de Grote Volksverhuizingen in 455 Rome plunderden en vernielden. Tijdens de Franse Revolutie werd het vernielen van Kunst tijdens de Revolutie gelijkgesteld aan de plundering van Rome door de Vandalen.

Tegenwoordig is een vandaal (zonder hoofdletter) iemand die opzettelijk iets van een ander stuk maakt, bijvoorbeeld als je het knopje om de game-pc van je broertje van 230 naar 120 volt te zetten omzet en dat ding doet boem en het gaat stinken! Dan ben je een vandaal! Of je maakt opzettelijk de Nintendo DS van je broertje stuk! Ook dan ben je een vandaal! Ook als je ergens graffiti spuit waar het niet mag (zoals mijn denkbeeldige vrienden Joshua en Damian wel eens doen) ben je een vandaal! (met hoofdletter verwijst Vandalen overigens wel nog naar die Germaanse stam)!

Hopelijk vonden jullie deze Luc’s weetjeshoek leuk en hebben jullie weer wat geleerd om in de kroeg of bij het koffieapparaat aan je vrienden of collega’s te vertellen! Heb je een idee voor de volgende Luc’s weetjeshoek! Laat me het vooral weten in de reacties!

Een fijne dag verder

Lucas

Eén gedachte over “Waar komen de woorden barbaren en vandalen vandaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: