Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt het begrip avondklok vandaan?

Beste lezers,

Ik ben gisteren teruggekeerd van mijn vakantie in Egmond en het was een best leuke vakantie, de foto’s post ik in een ander blogje op dit blog!

Begin dit jaar was er een avondklok om corona te bestrijden (die is er nu niet meer gelukkig) en ik vroeg me af waar dat woord vandaan komt en dat heb ik dus opgezocht!

De avondklok was vroeger de klok die geluid werd als de stadspoorten gingen sluiten, het was het signaal dat mensen de stad niet meer in of uit konden en de poorten gesloten werden. Voor de landarbeiders was dit het signaal om naar huis te gaan en een bord pap te eten en dan te gaan slapen. Kunstlicht zoals lampen bestond toen namelijk nog niet, je had toen alleen nog maar kaarsen, dus ging je slapen als de zon onderging. Want veel kon je toch niet meer doen

In het Engels heet een avondklok ” curfew” en dat komt weer van het Franse woord voor haardvuren bedekken ” couvre-feu”. Dat wist ik nog niet. Zo steek ik iedere dag weer wat op!

Later en nu worden avondklokken vooral gebruikt in dictaturen (zoals de Spertijd in nazi-Duitsland) en tijdens noodsituaties (zoals de avondklok voor het bestrijden van het coronavirus).

Elektronische affiche over de avondklok ter bestrijding van corona (Bron:Wikipedia)

Zo, nu weten jullie ook weer waar dat vandaan komt! Heb je weer wat om te vertellen!

Maar hopen dat de avondklok nooit meer terugkomt!

Fijne dag verder,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: