Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt de uitdrukking Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn vandaan?

Beste lezers,

Welkom bij een nieuwe Luc’s Weetjeshoek, een rubriek waarin ik dingen vertel die veel mensen gebruiken maar waar niemand (waarschijnlijk) de herkomst van weet!

Vandaag gaat het over de uitdrukking Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn. Je kent m misschien als raad om geen kater te krijgen, maar het maakt niks uit in welke volgorde je de alcohol drinkt! Als je veel alcohol drinkt krijg je sowieso een kater (en een kans om alcoholist te worden).

Maar waar komt deze uitdrukking wel vandaan? Nou het antwoord zal je verbazen, deze uitdrukking komt namelijk uit de middeleeuwen en heeft te maken met je financiële situatie? Huh? Je denkt nu misschien: Hoe kan drank te maken hebben met je financiële situatie? Nou dat zit dus zo!

Als je in de middeleeuwen echt niks anders kon betalen (dus de echt hele arme mensen) dronk je water. Terwijl als je het wat beter had (dus wel iets te besteden maar nog steeds niet rijk was) dan dronk je bier. Lokaal bier als je armer was. En luxer bier uit de handelssteden als je t wat beter had.

En wijn dan? Wijn was vooral voor de hogere klassen (dus de rijken en de adel). Dus als je het echt gemaakt had dronk je wijn. Zoete witte mediterrane wijn was het duurst en als je dat dronk had je het dus echt gemaakt in de maatschappij!

Trouwens: aan wijn kleeft nog steeds een chique tintje, let maar eens op als je naar een chique restaurant gaat: de wijnkaart is meestal enorm lang!

Nu maakt t natuurlijk niks uit aan je financiële situatie of je wijn of bier drinkt! Ook rijke mensen drinken wel eens een biertje!

Dus ik zeg: Proost! (zelf houd ik het liever bij een ijsthee in plaats van alcoholische dranken!)

Zo, nu weten jullie ook waar deze uitdrukking vandaan komt! Als je een suggestie hebt voor de volgende Luc’s Weetjeshoek (iedere vrijdag post ik een nieuwe op dit blog) laat het me dan vooral weten in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Over alcohol gesproken, onze hond had vannacht de vergiste druiven uit onze tuin opgegeten en had vanmorgen dus een kater! Tegelijkertijd vind ik dat lollig en zielig! Want het is zielig voor de hond! Maar het is wel lollig want de hond heeft last van een kater! Snap je m! (Kater is een andere benaming voor een mannetjeskat, en katten en honden kunnen elkaar meestal niet luchten of zien .) En ik heb dit grappige plaatje gevonden toen ik over het internet aan het surfen was!:

Reptiel. | Grappig, Dieren, Humor
(Bron: Pinterest)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: