Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoe is geld ontstaan?

Beste lezers,

Welkom bij een nieuwe Luc’s weetjeshoek! De rubriek waarin ik uitleg waarom en hoe dingen zijn ontstaan die wij dagelijks gebruiken! Vandaag gaat het over doekoe, money, guap, dukaten, poen…….. Jawel, het gaat dus over geld!

Heel vroeger (in het oude Mesopotamië, het huidige Irak) betaalden mensen met zilveren stukjes. Dat kun je zien als voorlopers van onze munten. Maar munten ontstonden pas in 640 voor Christus in Lydië, dat is het huidige West-Turkije. Munten waren handig omdat je geen zilver en goud meer mee hoefde te slepen! De handelaar met wie je handelde kon gewoon je munten tellen!

In China en andere delen van Azië gebruikten ze vroeger schelpen als betaalmiddel. Later gingen ook de Chinezen munten gebruiken. Tot iemand bedacht dat al die munten best onhandig waren en de Chinezen gingen toen bonnetjes uitgeven die je ergens anders weer kon inruilen voor munten. Maar die bonnetjes werden zo gewild dat je daar ook mee kon betalen. Hup, de voorloper van bankbiljetten geboren.

Nog een voorloper van bankbiljetten waren de kredietbrieven die in Europa in omloop kwamen nadat ze geen koper meer hadden om tot munten te verwerken! Dat begon in Zweden in 1660, maar verspreidde zich al snel uit tot de rest van Europa (vooral de handelssteden.) In 1873 voerden Zweden, Denemarken en Noorwegen gezamenlijk een munt in: de kroon. Die munteenheden van die drie landen heten vandaag de dag nog steeds de kroon.

Creditcards ontstonden in 1924 in de VS omdat de Amerikanen steeds mobieler werden toen de auto werd geïntroduceerd! In 1950 kwam een bedrijf op het idee om de tot dan toe losse kaarten te vervangen door een pas: de Creditcard! Nog steeds is de VS een echt creditcard land! Wij in Nederland moeten er wat minder van hebben maar toch hebben sommige Nederlanders een creditcard (is ook handig voor internetaankopen, ook al doe ik die via iDeal, waarvoor je niet per sé een creditcard nodig hebt!)

De eerste geldautomaten ontstonden in de jaren 60 in Londen en werd vooral gebruikt door prostituees en gokkers omdat de rest van de bankklanten dachten dat ze opgelicht werden en dus liever geld opnamen bij iemand van de bank! Gekke mensen toen 🙂 ! Pas in 1967 werd de pinautomaat een succes want toen werd er een automaat uitgevonden die werkte met cheques met een licht radioactieve stof er in die alleen uitgegeven werden als de ” vingerafdruk” van de cheque overeenkwam met de ingetoetste pincode! Leuk weetje: een pincode zou oorspronkelijk zes cijfers tellen……. maar de vrouw van de uitvinder kon er maar 4 onthouden. Dus toen werden het vier cijfers!

Geld, het is een vloek en een zegen tegelijk! Een zegen omdat we zo makkelijk mee kunnen handelen met elkaar! En een vloek omdat er bedrijven en mensen bestaan die alleen nog maar op geld uit zijn! (Ten minste in de westerse wereld!) Wat vind jij belangrijker, geld of liefde, laat het me weten in de reacties! Zelf vind ik geld wat belangrijker omdat ik in de liefde altijd ongelukkig ben geweest en nooit lang een meisje bij me heb weten te houden! (Ja, ik ben nog steeds single! Maar dat vind ik niet erg, meer tijd voor mezelf!)

Wat vonden jullie van deze Luc’s weetjeshoek en willen jullie er meer zien op dit blog? Laat vooral even een reactie achter met wat jij vind dat het volgende onderwerp van Luc’s weetjeshoek moet worden!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Aan mijn ouders, ik ga vanmiddag met Heddy de stad in! Mag ik dan een knuffelbeest kopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: