Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt Halloween vandaan?

Beste lezers,

Het is vandaag Halloween en ik doe daar normaal niet zoveel mee, maar toen bedacht ik dat dit wel eens het ideale moment kon zijn voor een blogje over waar Halloween vandaan komt voor Luc’s Weetjeshoek!

Dus……. waar komt Halloween vandaan?

Op de Britse Elanden was 31 oktober ” All Hallows Eve” waarop de christenen zich voorbereiden op de feesten Allerheiligen en Allerzielen, die feesten gingen respectievelijk over de dood en het leven na de dood. Allerheiligenavond (All Hallows Eve, weet je nog?) werd uiteindelijk door de kerk afgeschaft omdat het een heidense oorsprong had in het feest ” Samhain”. Maar mensen bleven het thuis toch vieren, en toen de Engelsen en de Ieren naar de VS emigreerden namen ze het feest gewoon lekker mee!

Kinderen gaan op Halloween op trick- or treattocht (een beetje vergelijkbaar met Sint Maarten, maar dan zonder lampionnen en met verklede kinderen!) dan komen ze dus biuj je aan de deur en roepen ” trick or treat!” dat betekent zoiets als: ” Geef ons wat lekkers of we halen een streek met je uit!” Veel mensen halen daarom meestal rond Halloween snoep in huis, (Mijn ouders hadden een keer speciaal Halloweensnoep gekocht in Duitsland! Maar niemand kwam bij ons langs dus at ik het de dag daarna maar op, want, ja, anders moesten we het weggooien!)

Een ander symbool van Halloween is de Jack o’ lantern: dat is een lantaarn gemaakt van een uitgeholde pompoen! In het land van oorsprong werden ze gemaakt van rapen, maar de Amerikaanse immigranten ontdekten dat pompoenen daar veel geschikter voor waren!

De geschiedenis van de Jack o’ lantern gaat als volgt:

Er was ooit een Ierse smid, Stingy Jack genaamd (stingy is het Engelse woord voor gierig!). Stingy Jack ging een keer drankjes doen met de duivel en hij zei tegen de duivel dat hij in een munt moest veranderen zodat Stingy Jack de drankjes kon betalen! De munt stopte hij in een zak en die zak legde hij naast een kruis zodat de duivel niet meer kon terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. Later bevrijdde Stingy Jack de duivel zodat de duivel kon terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. Maar de duivel moest Stingy Jack wel beloven hem met rust te laten.

Een jaar later ontmoetten de duivel en Stingy Jack elkaar weer en Stingy Jack had er schoon genoeg van dat de duivel hem steeds opzocht. Dus hij verzon weer een list: Hij liet de duivel in een hoge boom klimmen en kraste in de stam van deze boom een kruis! De duivel kon dus letterlijk de boom in! Behalve als hij Stingy Jack beloofde om hem opnieuw met rust te laten! Even later overleed Stingy Jack, maar God liet hem niet toe in de hemel en de duivel niet in de hel! Hierdoor was Stingy Jack verdoemd om op de aarde te blijven rondbanjeren! Hij kreeg van de duivel een brandend kooltje en stopte dat in een koolraap! Hierna zwierf hij voortaan rond met de verlichte koolraap. En namen mensen dat over. Maar toen de Engelsen en de Ieren naar de VS emigreerden gingen ze pompoenen gebruiken omdat die beter waren om uit te hollen en meer voorhanden waren!

een jack o’ lantern! (Bron: Wikipedia)

Zo nu weten jullie waar Halloween vandaan komt! En je ziet wat voor een folklore er allemaal achter een feestdag kan zitten!

Namens mij en de rest van mijn knuffels wens ik jullie een:

Halloween with POKEMON by Chibi-Rie on DeviantArt
Bron: DeviantArt

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vanmorgen werd ik heel vroeg wakker gemaakt door mijn ouders om te gaan ontbijten! Wat bleek, de klok was vannacht verzet en daarom was het eerder want het was in de zomertijd al half 11!

Kleine edit: Linkje toegevoegd naar Wikipedia over de Britse Eilanden (voor mensen die dachten: “What the ….. zijn de Britse Eilanden?” )

5 gedachten over “Waar komt Halloween vandaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: