Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt het spreekwoord ” Vechten tegen de Bierkaai” vandaan en wat betekent het?

Beste lezers,

Het is weer vrijdag en dat betekent een nieuwe Luc’s Weetjeshoek. Een rubriek op mijn blog waarin ik jullie vertel over alledaagse dingen waar niemand de oorsprong waarschijnlijk van weet! Vandaag gaat het over het spreekwoord “Vechten tegen de Bierkaai”! Want wat betekent het en waar komt het vandaan?

Nou, eerst de betekenis. Volgens mijn spreekwoordenboek betekent vechten tegen de bierkaai “een hopeloze strijd voeren, een strijd aangaan die je sowieso verliest.” Weet je wat bijvoorbeeld vechten tegen de bierkaai is? De wappies die altijd staan te demonstreren tegen de coronaregels! Dat is vechten tegen de Bierkaai! Maar ook mijn pogingen om mijn ex van school te krijgen (We zaten op dezelfde school, en nog erger, in dezelfde klas.) of mijzelf naar school te laten gaan in het buitenland toen ik in mijn laatste halfjaar van de Middelbare school zat. Dat was ook vechten tegen de Bierkaai! (De andere jaren op de middelbare school waren trouwens best leuk! En zeker de afsluitdagen! Die waren gewoonweg GOUD!)

En dan nu de herkomst van het spreekwoord: Vroeger in de 17e eeuw was Amsterdam een rijke handelsstad, en bij de Bierkade kwam veel bier aan uit andere delen van Europa (uit andere handelssteden) voor de rijkere inwoners van de stad. Niet de allerrijksten, want die dronken wijn. Maar als je in de middenklasse zat dronk je bier uit de handelssteden. Dat bier moest natuurlijk vervoerd worden. En dat gebeurde door sterke mannen. Ook zaten aan (of rond) die Bierkade veel kroegen waar veel gedronken werd. En je kent mensen….. als ze veel alcohol drinken gaan ze vechten, en de tonnensjouwers van de Bierkade waren zo sterk dat iedereen een gevecht met hun verloor. Het was een hopeloze strijd die je toch zou verliezen en daarom betekent vechten tegen de bierkaai “een hopeloze strijd voeren”.

Zo zag de Bierkaai er ongeveer uit! (Bron: Wikipedia)

Zo, weten we ook weer waar dat vandaan komt! Wil je meer blogjes van Luc’s Weetjeshoek lezen over de herkomst van dingen die wij iedere dag gebruiken? En heb je zelf ook een onderwerp voor de volgende Luc’s Weetjeshoek? Laat dan vooral een reactie achter!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vandaag is de DLC voor Animal Crossing uitgekomen! Hopelijk ga ik vanavond als ik met Heddy iets ga doen naar de stad om een Nintedo tegoedkaart te kopen om die DLC van Animal Crossing te kunnen kopen!

2 gedachten over “Waar komt het spreekwoord ” Vechten tegen de Bierkaai” vandaan en wat betekent het?”

    1. Dat is wel een goed idee! Grappig, ik zat net (op een ander blog) een stukje te lezen over de winkelketen CoolCat en dan kom jij met het idee aan om de herkomst van namen van winkelketens op te zoeken!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: