Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt carnaval vandaan?

Beste lezers,

Zoals jullie weten was het gister 11 november en dat betekent traditiegetrouw dat het carnavalsseizoen begint, want 11 is het gekkengetal! Dus toen dacht ik: Waar komt carnaval vandaan en is dat niet een leuk onderwerp voor een Luc’s Weetjeshoek! De suggestie daarvan komt van mijn moeder! Bedankt ma!

Maar waar komt Carnaval nou precies vandaan?

De precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk, mogelijkerwijs is het weer het (zoveelste) gekerstende Heidense feest, maar anderen zeggen dat de oorsprong ligt in het Middeleeuwse Italië.

Carnaval is ten minste het feest wat wordt gevierd voor de vasten begint (ook al begint het carnavalsseizoen nu dus op 11 november). Maar vroeger werd het dus alleen gevierd voor de 40 dagen vasten tot Pasen begon. In het middeleeuwse Italië was het Carnavale populair, dit Venetiaanse gemaskerde bal trok altijd veel bekijks!

Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Frankrijk en Spanje en vervolgens naar de rest van Europa! Mogelijk stamt de naam van een Latijns woord wat “vaarwel aan het vlees” vetekent omdat Carnaval altijd plaatsvond in de tijd voor het vasten tot Pasen (waarbij christenen dus geen vlees mogen eten!) Een andere mogelijkheid is dat het woord een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, wat natuurlijk weer slaat op de vele optochten tijdens carnaval!

Gedurende de daaropvolgende eeuwen hebben veel plekken een eigen draai aan het feest gegeven. Het bekendste voorbeeld hiervan in Nederland zijn het Rijnlands carnaval in Limburg en het Bourgondisch carnaval in Noord-Brabant!

Bij beide zijn duidelijke verschillen aan te tonen; zo wordt in het Rijnlands carnaval het carnaval buiten gevierd en in het Bourgondisch carnaval binnen! En zo is het bij Bourgondisch carnaval een traditie om de plaatsnaam te veranderen! Toch draaien beide varianten om muziek, feest, optochten en verkleedpartijen (en natuurlijk de Snollebollekes!)

Traditioneel begint het echte Carnaval pas de zondag voor het Vasten, dan krijgt Prins Carnaval (die is benoemd op de 11e van de 11e) tijdelijk de macht in handen. Dit staat natuurlijk voor een sociale ommekeer, want vroeger kreeg de arme bevolking van de stad tijdelijk de macht en gingen zo de bestuurders belachelijk maken! Iets wat je tijdens carnaval nu nog ziet in Brabant en Limburg!

Oorsprong van het Carnaval
Zo vierden ze vroeger Carnaval in de middeleeuwen! (Bron: IsGeschiedenis)

Sowieso heeft het cijfer 11 een bijzondere betekenis in het Katholicisme, want het is het getal dat voor het (heilige) cijfer 12 komt en het dus voor imperfectie staat.

En dan heb je nog het Wereldberoemde Brazilliaanse Carnaval in Rio de Janeiro, het kan daar op die manier omdat het daar zo warm is. Maar niet getreurd, in Rotterdam heb je ieder jaar het Zomercarnaval, om het Carnaval van Rio een beetje na te bootsen!

En dan heb je nog het Engelse woord Carnival (Wat in de Angelsaksische wereld meestal gebruikt wordt voor wat wij hier kermis noemen.)

Zo, nu weten jullie ook waar Carnaval vandaan komt! Vond je deze Luc’s Weetjeshoek leuk en weet je een onderwerp voor de volgende laat me het dan weten in de reacties!

P.S. Ze gaan vanavond een beperkte lockdown aankondigen in een persconferentie, maar ja, veel kan mij dat toch niet interesseren, want ik koop liever dingen online en ga toch nooit naar cafés en nachtclubs. Ik ga veel liever Sims spelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: