Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt het woord “dictator” en “dictatuur” vandaan?

Beste lezers,

De coronabesmettingen rijzen de pan uit en ik hoor steeds meer mensen zeggen dat het nu echt tijd wordt voor een (tijdelijke) dictatuur in Nederland. Maar wat betekent dictatuur nu eigenlijk en waar komt het woord dictator vandaan? Dat ga ik uitzoeken in deze Luc’s Weetjeshoek!

Dictator betekent lettelijk ” Hij die het voor het zeggen heeft” en dat verwijst weer naar de Romeinse Republiek waar tijdens een crisis iemand tijdelijk alle macht kreeg om alles te doen om die crisis te bestrijden, en “hij die het voor het zeggen heeft” is in het Latijn, jawel……… dictator!

Een tijd later doopte Julius Caesar zich om tot “dictator voor het leven” omdat hij grote overwinningen had geboekt in de strijd om grondgebied en dat was het begin van het Romeinse Keizerrijk (Keizer, en ook tsaar, zijn afgeleid van Caesar)

Tegenwoordig wordt onder een dictator verstaan iemand die alleenheerschappij over een land/gebied heeft verkregen, dit kan op democratische manier gebeuren (denk bijvoorbeeld eens aan Adolf Hitler en zijn NSDAP die meededen aan de verkiezingen en die hadden gewonnen en toen stapje voor stapje de democratie ongedaan maakten), maar een land kan ook een dictatuur worden door een staatsgreep of een revolutie (bijvoorbeeld de Russische Revolutie die van het tsaristische Rusland de USSR maakte.)

Het woord dictator kan ook als negatieve aanduiding gebruikt worden door mensen die het niet eens zijn met je (politieke) beslissingen, zo noemde ik mijn vader vroeger (in de eerste twee jaar van de Middelbare School) vaak dictator omdat ik het niet eens was met hoe hij mijn vrije tijd beperkte omdat hij liever had dat ik huiswerk maakte. (Ik was een recalcitrante puber, oké.) Nu is dat gelukkig helemaal over en vind ik mijn vader wel heel cool en houd ik veel van hem.😘

Of wat dacht je van al die wappies die Baudet helemaal het einde vinden en Rutte een ” dictator” vinden met al die “bemoeienis” rondom Corona. Hij doet het voor het hele volk oké. Ik vind het ook kut, maar het is voor een goede zaak, daarom houd ik me er wel aan.

Hopelijk hebben jullie iets nieuws kunnen leren van deze Luc’s Weetjeshoek over dictators.

Trouwens, mochten jullie (en ik bedoel vooral mijn ouders) mijn verlanglijstje nog niet gezien hebben: Klik hier.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vandaag zijn ook de nieuwe Pokémon games Brilliant Diamond en Shining Pearl uitgekomen, daar wou ik het oorspronkelijk over doen omdat ik er zo hyped over ben. Maar dat is meer iets voor een Luc’s Retrohoekje. De games zijn namelijk remakes die zich in de Sinnoh-regio afspelen. Ik hoop dat ik ze vandaag mag bestellen bij Nedgame (niet allebei natuurlijk) van mijn ouders. Anders vraag ik ze voor Kerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: