Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt Black Friday vandaan?

Beste lezers,

Het is vandaag Black Friday en dat betekent dat het voor veel mensen in en buiten de VS een dag is om te winkelen. (Al gebeurt dat nu vaak online).

In deze Luc’s weetjeshoek gaan we eens dieper in op dit fenomeen en kijken we waar dit vandaan komt!

Black Friday is onstaan omdat mensen de dag na Thanksgiving ook vrij hebben en dat betekent voor veel mensen dus dat ze gaan beginnen met de kerstinkopen. Daarom zie je dat in de VS winkels vaak adverteren met hoge kortingen om zo klanten te lokken. Een fenomeen wat ook veel vaker in Nederland opduikt. Ook al zijn er ook alternatieven die terrein winnen.

En dan nu die vreemde naam: Waarom “Black” Friday? Nou, daarvoor zijn verschillende verklaringen! Een daarvan is dat het te maken heeft met de verkeersdrukte en de drukte in de winkels die altijd rond Black Friday speelt in de VS. Want dan is het in de VS altijd erg druk in de winkels.

Een andere verklaring voor de term komt uit een financiële crisis (ook weer in de VS) toen twee Wall Street- handelaren opeens heel veel goud gingen kopen waardoor de goudprijs kelderde. Dat was op een vrijdag en zo ontstond dus de term “Black Friday”.

Een derde verklaring is dat de winkeliers in deze tijd (door alle kortingen) zo veel verkopen dat ze in “het zwart” komen te staan (ofwel winst gaan maken). In de boekhouding in Amerika is het namelijk zo dat verliezen met rood worden uitgedrukt en winsten met zwart. Dit illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor veel winkeliers.

Dus of je nou online of fysiek gaat winkelen; ik hoop dat je geniet van alle zogenaamde “kortingen” en dat je al wat Kerstcadeautjes inslaat!

Black Friday: naar echte korting is het goed speuren | Het Parool

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik hoorde net dat mijn bed binnen is van de IKEA en ik ga dan ook morgen dat bed al in elkaar zetten! Duim voor me! 👍🏻

7 gedachten over “Waar komt Black Friday vandaan?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: