Beste lezers,
gisteren blogde ik al over mijn nieuwe bed. Wat van de IKEA kwam. En IKEA komt natuurlijk uit Scandinavië. Daarom schrijf ik vandaag een blogje over de Scandinavische keuken
Zweden
De Zweedse keuken is eenvoudig en maakt veel gebruik van vlees, wild en vis. Ook vruchten en dergelijke zijn in deze keuken heel erg vertegenwoordigd. Een Zweeds dagmenu lijkt ook wel op dat van een Nederlander, met uitzondering van haring bij het ontbijt! Net als in Nederland wordt er in Zweden veel zuivel gebruikt in de keuken. Een bekend Zweeds gerecht is bijvoorbeeld Zweedse gehaktballejes, die je kunt vinden bij de IKEA.

Noorwegen
Noorwegen is het land van Europa met de langste kustlijn en daarom speelt vis hier een belangrijke rol. Maar ook vlees van bijvoorbeeld schapen en elanden is niet onbekend. Een bekend (maar raar) gerecht uit Noorwegen is Smalahove. Dat is gerookte en gedroogde schapenkop en dat wordt vooral in het westen van Noorwegen gegeten, waar veel schapenboeren zijn. Een ander bekend Noors gerecht is stokvis.
Finland
In Finland is eten uit de eigen natuur erg belangrijk en daarom eten ze er ook veel wild, vis, bessen, bospaddenstoelen en roggebrood. Een Fins ontbijt bestaat uit hetzelfde als in Nederland. Ook al eten de Finnen geen zoet op brood, anders als wij! Voor de lunch eten de Finnen meestal warm en voor het diner eten ze ook warm, alleen wat eenvoudiger dan voor de lunch! Een bekend Fins gerecht is Karjalanpaisti; dat is een stoofpot van varkensvlees, rundvlees en lamsvlees!

Denemarken
Als land van landbouw en visserij kent Denemarken een gevarieerde keuken. Op de menukaart van een Deens restaurant tref je eten aan dat niet veel verschilt van onze Hollandse kost! (Misschien dat mensen die altijd klagen over dat het eten in het buitenland raar en smerig is, en die bijvoorbeeld in Spanje alleen maar frikandellen eten eens een tripje naar Denemarken moeten overwegen! 😂) Een bekend Deens gerecht is Gravad Laks (in de grond begraven zalm), maar dat heb je ook in Zweden en een echt Deens gerecht is smörrebröd, dat zijn sneetjes belegd roggebrood met bijvoorbeeld worst, kaas of vis. Denen zijn gek op eten, als ze iets te vieren hebben, duiken ze de dag daarvoor al meteen de keuken in!

Ijsland
En last but not least; Ijsland. De Ijslandse keuken lijkt voor buitenlanders misschien vreemd en dat ik het ook (soms), maar dat is ontstaan omdat Ijsland best afgelegen ligt en er tijdens crisissen dus dingen die eetbaar bleken, niet werden weggegooid, maar gewoon werden opgegeten. Gelukkig kent Ijsland ook nog veel gewoon eten, zoals hotdogs, die je daar overal kunt krijgen. Het bekendste gerecht in Ijsland is natuurlijk Hakarl, dat is in de grond begraven haai! De haaien zijn als ze gevangen worden niet direct eetbaar omdat ze een stof, ureum genaamd, bevatten die voor ons mensen giftig is (die stof zit ook in onze urine.) Dus nadat ze m een paar maanden hebben begraven en laten drogen wordt ie opgegeten! Bij het omzetten van de gifstoffen komt er een gas vrij dat de lucht van urine heeft! Die haai stinkt dus bij het opgraven ontzettend naar pis 🤢! Toch maakt die pislucht de hakarl zo speciaal! Een ander bekend Ijslands gerecht is skyr!
Zo nu weten jullie ook wat ze in Scandinavië eten!
Fijne dag verder,
Lucas
P.S. Ik wil vandaag een Arabisch/Midden-Oosters Sims karakter maken en bij de Nefario’s in laten trekken! Maar moet het een zoon van Nefario zijn of zal ik hem gewoon een huisgenoot maken?🤔 Laat het me weten in de reacties!
Voor een nieuw karakter lijkt het mij het best om hem huisgenoot te maken.Dan heb jij, Luc, de vrijheid om hem te vormen/scheppen.
Als zoon van Nefario moet je hem ook karaktertrekken geven van zijn vader.
LikeLike
Je komt als mosterd na de maaltijd! Gelukkig kun je in het blog wat ik morgen ga posten alles lezen over Nefario’s familie en dus ook over Marouane (het nieuwe karakter)!
LikeLike