Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De Scandinavische keuken: hoe en wat!

Beste lezers,

gisteren blogde ik al over mijn nieuwe bed. Wat van de IKEA kwam. En IKEA komt natuurlijk uit Scandinavië. Daarom schrijf ik vandaag een blogje over de Scandinavische keuken

Zweden

De Zweedse keuken is eenvoudig en maakt veel gebruik van vlees, wild en vis. Ook vruchten en dergelijke zijn in deze keuken heel erg vertegenwoordigd. Een Zweeds dagmenu lijkt ook wel op dat van een Nederlander, met uitzondering van haring bij het ontbijt! Net als in Nederland wordt er in Zweden veel zuivel gebruikt in de keuken. Een bekend Zweeds gerecht is bijvoorbeeld Zweedse gehaktballejes, die je kunt vinden bij de IKEA.

IKEA deelt het recept voor bekende Zweedse balletjes met saus - 24Kitchen

Noorwegen

Noorwegen is het land van Europa met de langste kustlijn en daarom speelt vis hier een belangrijke rol. Maar ook vlees van bijvoorbeeld schapen en elanden is niet onbekend. Een bekend (maar raar) gerecht uit Noorwegen is Smalahove. Dat is gerookte en gedroogde schapenkop en dat wordt vooral in het westen van Noorwegen gegeten, waar veel schapenboeren zijn. Een ander bekend Noors gerecht is stokvis.

Smalahove - Wikipedia
Bron: Wikipedia

Finland

In Finland is eten uit de eigen natuur erg belangrijk en daarom eten ze er ook veel wild, vis, bessen, bospaddenstoelen en roggebrood. Een Fins ontbijt bestaat uit hetzelfde als in Nederland. Ook al eten de Finnen geen zoet op brood, anders als wij! Voor de lunch eten de Finnen meestal warm en voor het diner eten ze ook warm, alleen wat eenvoudiger dan voor de lunch! Een bekend Fins gerecht is Karjalanpaisti; dat is een stoofpot van varkensvlees, rundvlees en lamsvlees!

Finse Karjalanpaisti stock afbeelding. Image of vers - 129899755

Denemarken

Als land van landbouw en visserij kent Denemarken een gevarieerde keuken. Op de menukaart van een Deens restaurant tref je eten aan dat niet veel verschilt van onze Hollandse kost! (Misschien dat mensen die altijd klagen over dat het eten in het buitenland raar en smerig is, en die bijvoorbeeld in Spanje alleen maar frikandellen eten eens een tripje naar Denemarken moeten overwegen! 😂) Een bekend Deens gerecht is Gravad Laks (in de grond begraven zalm), maar dat heb je ook in Zweden en een echt Deens gerecht is smörrebröd, dat zijn sneetjes belegd roggebrood met bijvoorbeeld worst, kaas of vis. Denen zijn gek op eten, als ze iets te vieren hebben, duiken ze de dag daarvoor al meteen de keuken in!

Culy Homemade: 4 x smörrebröd (zoet en hartig!) - Culy.nl

Ijsland

En last but not least; Ijsland. De Ijslandse keuken lijkt voor buitenlanders misschien vreemd en dat ik het ook (soms), maar dat is ontstaan omdat Ijsland best afgelegen ligt en er tijdens crisissen dus dingen die eetbaar bleken, niet werden weggegooid, maar gewoon werden opgegeten. Gelukkig kent Ijsland ook nog veel gewoon eten, zoals hotdogs, die je daar overal kunt krijgen. Het bekendste gerecht in Ijsland is natuurlijk Hakarl, dat is in de grond begraven haai! De haaien zijn als ze gevangen worden niet direct eetbaar omdat ze een stof, ureum genaamd, bevatten die voor ons mensen giftig is (die stof zit ook in onze urine.) Dus nadat ze m een paar maanden hebben begraven en laten drogen wordt ie opgegeten! Bij het omzetten van de gifstoffen komt er een gas vrij dat de lucht van urine heeft! Die haai stinkt dus bij het opgraven ontzettend naar pis 🤢! Toch maakt die pislucht de hakarl zo speciaal! Een ander bekend Ijslands gerecht is skyr!

Zo nu weten jullie ook wat ze in Scandinavië eten!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik wil vandaag een Arabisch/Midden-Oosters Sims karakter maken en bij de Nefario’s in laten trekken! Maar moet het een zoon van Nefario zijn of zal ik hem gewoon een huisgenoot maken?🤔 Laat het me weten in de reacties!

2 gedachten over “De Scandinavische keuken: hoe en wat!

Voeg uw reactie toe

  1. Voor een nieuw karakter lijkt het mij het best om hem huisgenoot te maken.Dan heb jij, Luc, de vrijheid om hem te vormen/scheppen.
    Als zoon van Nefario moet je hem ook karaktertrekken geven van zijn vader.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: