Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt de kerstboom vandaan?

Beste lezers,

Het is weer december en dat betekent voor veel mensen dat de feestdagenperiode er weer aan komt te beginnen met Sinterklaas. Maar aangezien ik al jaren geen Sinterklaas vier, mede door de Pietendiscussie, zet ik op 5 december altijd de kerstboom, samen met mijn familie. En nu vraag ik me af; Waar komt de Kerstboom vandaan?

De kerstboom ontstond bij de Germanen, die zoals jullie wel weten, bomen vereerden omdat ze dachten dat hun goden in bomen woonden. Gekke Germanen.😁 Maar wat veel mensen niet weten is dat ook de Romeinen groene bomen in hun huizen deden zetten om de kortste dag te vieren.

Hierbij viel het hen op dat een boom, altijd groen bleef terwijl de rest hun blad verloor; jawel, dat was de dennenboom. Die groene boom deed ze denken aan de lente en daarom zette ze een groene boom neer, om de terugkeer van het licht te vieren. Deze boom werd dan vaak versierd met Appels en andere attributen.

Die bomen werden ook door de christenen overgenomen. Eerst in Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa, later elders. Een van de eerste versierde kerstbomen stond in een kathedraal in Straatsburg in 1539.

In de 17e eeuw begonnen de Duitsers ook kerstbomen in hun huizen neer te zetten. Die werden versierd met o.a. appels, een verwijzing naar de zogenaamde “Adam en Eva dag” op 34 december (In mijn verzinwereld zou dat ” Cyril en Katherine dag” zijn! 😂) en daarbij werden ook toneelstukjes opgevoerd met als thema Bijbelverhalen, voor het gewone volk, wat nog niet kon lezen (daaruit is waarschijnlijk ook het kerstspel ontstaan, wat gebruikelijk is op basisscholen.)

Het gebruik om de boom te versieren werd al snel overgenomen door andere volkeren. Weliswaar eerst met appels. Later met kunstmatige versieringen zoals ballen en een piek (en bij mij: pluches!)

Zo rond 1800 zorgden Duitse emigranten ervoor dat de kerstboom aan de andere kant van de grote plas belandde. Ik bedoel hierbij de Verenigde Staten. Het duurde slechts 50 jaar voordat de boom in de USA een commercieel succes werd en de bomen werden steeds uitbundiger versierd. Later verscheen de kerstboom ook in het Witte Huis, dus ook presidenten gingen ermee aan de slag.

Maar president Theodore Roosevelt probeerde in 1901 kerstbomen te verbieden omdat hij dacht dat ze slecht waren voor de bebossing in de VS. Later werd aangetoond dat dat niet zo was. En later begon zijn naamgenoot Franklin D. Roosevelt, zelf kerstbomen te kweken op zijn eigen landgoed en die werden een commercieel succes.

In de 19e eeuw kwam de kerstboom ook onze kant op. Dat ging via zondagsscholen en het waren dus ook vooral protestanten die een kerstboom in huis hadden. De katholieken wilden er eerst niet aan omdat het een heidense oorsprong had en ze hadden weinig te doen met het Christelijke kerstfeest. Uiteindelijk gingen ook zij overstag en verscheen er in het Vaticaan een kerstboom, maar pas in 1982. (Grappig; nu is t meestal dat de hardline protestanten juist geen kerstboom hebben 😂 )

Kunstkerstbomen verschenen pas in 1883, maar werden pas echt populair in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw, vermoedelijk vanwege de economische crisis. Want het hergebruiken van nepbomen was goedkoper dan ieder jaar een nieuwe echte. Ik zou er niet van staan te kijken als mensen nu juist weer een kunstboom willen i.v.m. de Coronacrisis.

Zoals je ziet heeft de kerstboom een roerige geschiedenis en duurde het lang voordat hij is geworden wat hij nu is. Hebben jullie een idee voor de volgende Luc’s weetjeshoek; laat het dan vooral achter in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik heb gister een nieuw Simspakket gekocht met nieuwe kleding voor mijn Sims, alleen ben ik gisterenavond in slaap gevallen dus ik heb er niet van kunnen genieten. Vanavond nieuwe poging.

Edit: Linkje toegevoegd naar Wikipagina over Zwarte pieten discussie, voor mensen die niet weten wat dat is!

2 gedachten over “Waar komt de kerstboom vandaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: