Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Moffen en Tommy’s waar komen die woorden vandaan?

Beste lezers,

Het is misschien een beetje vreemd om een blogje te schrijven over de Tweede Wereldoorlog in Januari, normaal verwacht je dat zo rond de eerste week van mei. Maar het is vrijdag en dat betekent weer een Luc’s weetjeshoek (en ik kwam op het Idee om dit te schrijven tijdens mijn ontbijt.)

Maar dan nu………. Waar komt het woord Tommy voor Engelse soldaat vandaan?

Een verklaring voor die naam is te vinden bij de Slag bij Boxtel in 1794, waarbij de Fransen wonnen. Bij die slag was er een kolonel bij die slag, Arthur Wellesley, die zich later onsterfelijk zou maken bij De Slag bij Waterloo. Volgens die overlevering was die kolonel erbij toen een zekere Thomas Atkins het leven liet. Voordat die Thomas dood ging zei hij dat doodgaan er nou eenmaal bijhoort! Vijftig jaar later, in 1843, wilden officieren dat soldaten net zo moedig moesten zijn als Tommy.

Een andere verklaring is te vinden in de oudere bijnaam Thomas Lobster (Thomas Kreeft) vanwege de rode uniformen uit die tijd. Maar de term werd pas echt bekend toen schrijver Rudyard Kipling zich ermee ging bemoeien. Hij schreef namelijk over de Boerenoorlog, en in dat boek omschreef hij Engelse soldaten als “Tommies”, ook heeft hij een beroemd gedicht geschreven wat Tommy getiteld is.

En dan nu………. Moffen!

Mof zou een verbastering kunnen zijn van het Duitse woord “Muff” dat o.a. chagrijn betekent. In de late Middeleeuwen was er het woord moffelen, wat een grote mond opzetten betekent. Volgens het Groot scheldwoordenboek tekenden tijdgenoten het woord in 1574 voor het eerst op. En daarna, in 1583, zetten een Duits huurleger een schans neer in Terneuzen om de Spanjaarden tegen te houden. Deze schans kreeg de naam “Moffenschans”.

Een leuke andere verklaring ligt in het Beleg van Groningen tijdens het Rampjaar 1672, de Duitse soldaten in ons land zouden toen zogenaamde “moffen” hebben gedragen (een vrouwenkledingstuk), waardoor ze er nogal verwijfd en gay uitzagen. Hier werden ook grapjes over gemaakt.

Van de 17e eeuw tot de 19e eeuw trokken veel Duitse arbeiders naar ons land om werk te zoeken. Deze mensen kwamen aan op de Oude Brug. Deze brug had daarom de bijnaam ” Moffenbeurs” (Ik weet niet of ze er ook echt verkocht werden a la Afrikaanse slaven tijdens de slavernijperiode!)

Toen ons land bezet werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, kreeg het oude scheldwoord een opleving. Mede dankzij Koningin Wilhelmina die het woord gebruikte in haar radiospeeches op Radio Oranje, de stem van strijdend Nederland! (Wow, een scheldende koningin, dat heb ik nou nog NOOOOOOOOOIT gezien!😂 Maar ik snap t wel!)

De woorden die aan mof gelieerd waren werden zelfs uit het woordenboek gehaald om in een goed blaadje te komen bij de bezetter! Pas in de jaren ’50 keerden deze woorden terug!

Dan heb je nog een ander scheldwoord voor Duitsers: “Poepen” dat is een term die in het noorden van ons land gebruikt werd en verwees naar het Duitse woord voor pop. Bij ons betekent het ontlasting. Trouwens, Poepjes is nog steeds een achternaam die voorkomt, maar niet zo vaak als bijvoorbeeld een Jansen of Smits. Maar die achternaam is dus van dat woord afgeleid! Bijna net zo’n coole achternaam als Hearsay, maar Hearsay is natuurlijk een fictieve achternaam, die voor zover ik weet alleen in mijn Sims en Totally Spies gebruikt wordt!😎

En nu weten jullie ook weer waar deze woorden vandaan komen! Willen jullie meer blogjes in Luc’s Weetjeshoek in de toekomst? Laat het me weten in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik ga zometeen pita Pizza’s bakken bij TriUnity! Hopelijk gaat dat lukken…. Ik heb namelijk nog steeds een stijve arm van de boosterprik! Maar ik krijg wel een nieuwe pluche!😏

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: