Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komen de namen van de dagen van de week vandaan?

Beste lezers,

Vandaag is het vrijdag en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Luc’s Weetjeshoek. Deze week gaat het over de dagen van de week en waar die namen vandaan komen, want wat betekent bijvoorbeeld dins- in dinsdag?

We beginnen met de eerste dag van de week, maandag. Maandag komt van de maan omdat de Romeinen vroeger op deze dag het feest van de maan vierden om de maangodin te eren. Dies Lunae is de Latijnse naam van de Maandag

Dinsdag komt van de Germaanse god Thingsus, dat was de god van de rechtspraak en deze dag heet waarschijnlijk zo omdat op deze dag vroeger recht gesproken werd. In het Latijn heet deze dag dies Martis, naar Mars, de oorlogsgod.

Woensdag is afkomstig van Wodan’s dag. Wodan was de oppergod bij de Germanen. In het Latijn heet deze dag dies Mercurii, de dag van Mercurius, de god van handel en winst. Ik vind de woensdag altijd heel leuk, want dan ben ik vrij! van TriUnity!

Donderdag komt, anders dan de meeste mensen denken, niet van donderen (Alhoewel ik wel eens donderdagen heb meegemaakt waarop het onweerde of iemand heel boos was!😂). Donderdag komt van Donar’s dag en Donar was de god van onweer bij de Germanen. In de Scandinavische talen heet deze god trouwens Thor. In het Latijn heet deze dag dies Iovis en is vernoemd naar Jupiter, de god van het onweer.

Vrijdag is vernoemd naar de godin Freya en dat was bij de Germanen de god van de liefde, vruchtbaarheid en wellust. In het Latijn heet deze dag dies Veneris en is vernoemd naar de godin Venus. Veel mensen kijken altijd uit naar vrijdagmiddag omdat dan hun weekend begint. (Ik ook trouwens 😃!)

Zaterdag is vernoemd naar Saturnus, de god van de landbouw bij de Romeinen. De zaterdag was vroeger een werkdag, maar is dat sinds de jaren ’60 niet meer. Omdat de arbeidersbeweging zich hard heeft gemaakt voor een vijfdaagse werkweek. Ik zou er niet aan moeten denken dat Rutte en zijn kabinet dit weer terug gaat draaien (wat denk ik wel een reëel risico is in verband met de economische crisis ten gevolge van de COVID-19-pandemie) en ik op zaterdag ook naar TriUnity moet.😂

Zondag komt van dies Solis wat “dag van de zon” betekent in het Latijn. In Zuid-Europese landen het deze dag ook wel “De dag van de Heer”, omdat zondag bij de christenen een rustdag is. Ook in Nederland wordt de zondag ook wel de “dag des Heren” genoemd.

Zoals jullie lezen komen veel van de namen van de weekdagen uit de Oudheid. Weer wat geleerd. Vond je deze Luc’s Weetjeshoek leuk en weet je een onderwerp voor de volgende, laat dan vooral een reactie achter!👍🏻😃

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik snap niet waarom er nu zo’n ophef gemaakt wordt over een aantal BN’ers bij The Voice! Op elke nieuwssite hebben ze het erover en ik word er gek van! Kunnen we het niet een keer over nuttiger zaken gaan hebben? Als ik nu een nieuwssite open dan lijkt het wel of ik een roddelblad open sla!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: