Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoe ik het internet heb zien veranderen!

Beste lezers,

Ik zat vanmorgen op het forum van Tweakers een topic te lezen genaamd: ” Was het internet vroeger beter?” en veel mensen op die site vinden van wel. Ik ben het aan de ene kant best wel met hun eens en aan de andere kant ook weer niet want we hebben nu wel dingen zoals Spotify en Netflix.

Nu ga ik jullie vertellen over hoe ik het internet heb zien veranderen!

Toen ik nog echt heel jong was (en dan praten we 2000-2006) toen had iedereen (of ten minste mijn ouders) nog een inbelverbinding die ze alleen gebruikten om bankzaken mee te doen! Echt internetsurfen kon niet met zo’n verbinding al deden sommigen dat wel! Internet liep toen namelijk nog via de telefoonlijn en werd samen met de telefoon op een hoop gegooid bij de rekeningen, dus als je toen veel achter het internet zat, dan konden je ouders (of jij) daar een hoge prijs voor betalen. Inbelverbindingen bestaan trouwens nog steeds, in sommige delen van Amerika en Azië waar ze nog niet zo modern zijn hebben ze die nog!

In 2004 kregen we bij ons thuis ADSL, dat wel sneller was, maar het grote voordeel was dat Internet niet meer werd afgerekend met de telefoon samen, maar apart! Ook was dit de tijd waarin Hyves opkwam, de eerste social media site van Nederland! Dat was echt revolutionair voor die tijd! 9 jaar later werd Hyves alweer opgedoekt omdat Facebook groter was in Nederland en hier, net als in de rest van de wereld, de de facto social media website was geworden (en Facebook werd later weer opgevolgd door Instagram, Snapchat en TikTok)! Ook was dit de periode waarin MSN veel gebruikt werd onder jongeren! Ik heb het zelf ook gehad en dan vooral om met chatbots aan te zitten klooien! Ook heb ik in deze periode mijn nu zo bekende karakter Donnie Nefario bedacht! Alleen zag hij er toen wat anders uit! Joshua heb ik ook in deze periode bedacht en zag er toen ook heel anders uit! Mijn klasgenootjes (op een na) moesten in deze periode (terwijl ik al aan het experimenteren was met internet!) er weinig van weten! Zij waren nog bezig met kinderprogramma’s zoals SpongeBob en Pokémon en met diefje-met-verlos spelen op het schoolplein natuurlijk 😉!

Tot 2009 of zo was Internet Explorer de grootste webbrowser, maar daar kwam verandering in toen er opeens overal affiches verschenen voor “Google Chrome”, mede omdat het van Google was, werd dit voortaan de de facto standaard webbrowser! En ik kan het weten! Ik sta namelijk bij een paar van die reclames voor Chrome op de foto (Ja, toen maakte ik ook al foto’s bij reclameborden/bushokjes, dat doe ik al dus best lang!)!

In 2010 begonnen mijn klasgenoten ook te experimenteren met internet, of, nou ja, experimenteren, clipjes kijken op YouTube en spelletjes spelen dat deden ze vooral! Ik speelde in die tijd ook spelletjes op internet, maar waar zij vooral geïnteresseerd waren in vecht- Mario- en voor de meisjes opmaakspelletjes, was ik vooral geïnteresseerd in point-en-click adventures en room escape games (spelletjes waarbij je in een kamer opgesloten zat en door aanwijzingen te volgen en puzzels op te lossen eruit moest komen, een beetje vergelijkbaar met de escape rooms die sinds 2015 overal opduiken!) Grappig feitje: Het karakter Akira, waarvan ik nu dus een knuffel heb, komt ook uit zo’n Room escape game, net als z’n vriendinnetje waar ik trouwens ook een pluche van heb!

Et alors, Akira!

Over YouTube gesproken, dat is ook heel erg veranderd, vroeger (in mijn jeugd) waren de meest bekeken video’s muziekclips en grappige filmpjes zoals parodieën op popnummers en andere filmpjes!), met de introductie van Minecraft in 2012 werd dat genre al snel overgenomen qua populariteit door gaming video’s (die daarvoor wel al populair waren in o.a. Amerika!), grappige filmpjes waren opeens uitgekauwd en met de introductie van Spotify had je geen Youtube meer nodig om muziek te luisteren (alhoewel sommigen, zoals mijn ex van de middelbare school dat nog wel deden en doen!). Gaming , en dan vooral Minecraft, was huge en de muziekparodieën die eerst nog over gewone alledaagse dingen gingen gingen nu over Minecraft. In 2016 was gaming alweer achterhaald en waren pranks een kortstondige hype die daarna al snel werd opgevolgd door vlogs, of zoals ik het altijd noem: de reality-tv van YouTube (want zo slecht is het IMO!)

Over gaming gesproken, dat is sinds de komst van het internet ook wel veranderd, want vroeger deed je (of ten minste ik) altijd singleplayergames op de Wii en als je multiplayer wilde spelen moest je in elkaars buurt zijn! Maar toen online gaming zijn interde deed hoefde dat niet meer! Ook al heeft online gaming ook voor wat gezwellen in de games industrie gezorgd zoals dat de triple-A developers nu niks meer om Singleplayer geven en alleen maar online games maken met dingen zoals lootboxes en microtransacties en zo, die niet kloppen, maar waar ze wel veel munten mee uit zakken kloppen! (Pun intended!) Maar dat is ook vooral te wijten aan mobile en Facebook-games en het succes van Candy Crush! Want nu denken de developers: “Waarom zouden we ons best nog doen als die simpele shit ook verkoopt?”!😂 Tja games zoals De Sims 3 en Rabbids Go Home worden niet meer gemaakt (ook al heb ik ook nog wel veel lol met Sims 4 altijd!)

Dit was dus mijn geschiedenis van hoe ik het internet heb ervaren!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik ben vanavond alleen thuis met mijn vader, want mijn moeder gaat uit eten met mijn tante (niet die waarmee ik laatst in Nijmegen ben geweest, een andere!) En nu willen we dus naar het wokrestaurant bij ons in het dorp, daar heb ik best wel zin in! Al weet ik dat het dan weer een hele avond duurt voordat ik weer de Sims kan gaan spelen!😔

P.S P.S. Het is toch een ander restaurant geworden! De Malle Jan in Plasmolen, dat is een dorp verderop! Het wokrestaurant in ons dorp is helaas gesloten op dinsdag!😭

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: