Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De geschiedenis van Chocolade

Beste lezers,

Vandaag is het weer vrijdag en dat betekent, weer een nieuwe Luc’s weetjeshoek. Dit keer gaat het over een lekkernij die bijna iedereen lekker vindt; namelijk chocolade. Waarom ik “bijna idereen” zeg? Omdat ik een aantal mensen ken die niet van chocola houden, zoals mijn ex en mijn vader.

Maar dan nu: De geschiedenis van chocolade

Chocola wordt natuurlijk gemaakt van de cacaoboon, die groeit aan de cacaoboom. Zo’n tweeduizend jaar geleden ontdekten de Tolteken, een volk wat in Midden- en Zuid-Amerika leefde, per toeval chocolade. Zij gebruikten alleen de pulp uit de vruchten en gooiden de bonen weg, totdat iemand een keer de bonen in het vuur gooide en toen begon het heerlijk te ruiken en begon hij te watertanden. (Zo zie je dat een beetje experimenteren soms geen kwaad kan! 😃) Toen hij de bonen uit het vuur had gehaald en ze had geplet tot een gladde massa. Tadaa! Chocolade geboren.

De Maya’s (die van het 2012 fenomeen! Ja, dat fenomeen ja, waarvoor ik toen een buurtfeest georganiseerd heb!) was het eerste volk dat cacao begon te telen voor de vruchten. Het is bekend dat rond 600 na Christus zij al cacaoplantages hadden. Met die cacao bereidden ze een drank die ze “xocoatl” noemden, dat woord lijkt al wel op chocolade. Maar de cacao werd pas echt populair nadat de Maya’s waren verdwenen. De Azteken richtten na de Tolteken hun eerste gemeenschappen op in Mexico rond 1300. Ze noemden zichzelf ” de afstammelingen van de Tolteken” en ze slaagden erin een heel groot grondgebied te veroveren dankzij hun sluwheid. Dit dekte ook een groot deel van het grondgebied van de voormalige Maya’s

Bij de Azteken waren de godsdienst en gewoonten van de oude Tolteken nog lang niet verdwenen. Waaronder de cacao. Zo aanbaden de Azteken een oude koning van de Tolteken, Quetzalcoatl genaamd. Volgens overleveringen was hij ” de meester van de cacao”, hij leerde de mensen een cacaodrank te bereiden waar onder andere peper en paprika aan toe werden gevoegd. Dat drankje werd beschouwd als goddelijk die kracht en gezondheid schonk, dat kwam omdat het drankje je een geweldige energiestoot gaf, de smaak leek niet op de warme chocolademelk zoals wij die nu drinken, hoewel het er wel wat van wegheeft. Het was een koninklijk drankje dat aan het hof van de Azteekse keizer werd geschonken en cacaobonen werden zelfs gebruikt als ruilmiddel, zoals wij nu geld gebruiken. (Hmmm, misschien een idee, een economie gebaseerd op van die chocolademunten die je altijd met Sinterklaas krijgt! 🤣)

Even later ontdekte Christoffel Columbus Amerika en ging er daarna nog vaker heen. Op een Caribisch eiland boden de Azteken hem hun drankje aan en hij vond het te bitter en besteedde er weinig aandacht aan. Hij nam wel cacaobonen mee naar Europa en besefte niet hoe kostbaar die bonen waren!

Pas in het jaar 1528 maakte cacao zijn intrede in Europa, dankzij ene Hernan Cortéz. Hij kwam (hij was immers ontdekkingreiziger) aan in het oosten van Mexico in het gebied van de Azteken. De Azteken zijn erg van hem en zijn troepen onder de indruk en zien in hem de verdwenen koning van de Tolteken, de keizer is zo onder de indruk dat hij Cortéz als cadeau een cacaoplantage heeft. In tegenstelling tot Columbus ziet hij de econmische waarde in van de cacaobonen neemt er gelijk een hele zut terug mee naar Europa.

Spanje hield de cacao eerst voor zichzelf. De Spaanse koning en koningin vonden het drankje wel lekker. (Met wat aanpassingen zoals suiker, room en vanille!) Eerst was dit drankje alleen voor Spanjaarden, maar later lekte het uit naar de hoven van Londen en Milaan. Daarna leert geleidelijk aan de rest van Europa het drankje kennen. Als in Engeland de vaste vorm – chocolade – van het drankje ontdekt wordt, stijgt de populariteit door het dak. Alhoewel chocolade dan nog steeds een luxeproduct is. Dat verandert tegen het einde van de 18e en begin 19e eeuw, dan wordt chocola een volksproduct en openen er in Europa overal chocoladefabrieken, maar in Zwitserland pas heel laat. Hoewel Zwitserland tegenwoordig een gerenommeerd land is op het gebied van chocolade!

In Nederland kwam “van Houten” een manier tegen om de cacaoboter uit vloeibare chocolade getrokken kon worden en zo een chocoladereep te maken (door middel van een pers). Vervolgens mengde men de cacaopoeder met de cacaoboter en tadaa……… de chocoladereep was geboren!

Chocolade is nog steeds een geliefde lekkernij (niet bij iedereen) en er worden nog steeds manieren ontdekt om chocola lekkerder te maken. Zo kwam ergens (volgens mij was het 2015, maar het kan ook 2016 geweest zijn) Tony’s Chocolonely met een karamel zeezout reep, die de wereld van chocoladerepen voorgoed veranderede (en van andere lekkernijen ook!) Zo moest ineens alles een Karamel-zeezout variant krijgen! En ik heb ook gehoord dat er nu zelfs roze chocolade bestaat……… nee echt!

Tony's Chocolonely Chocoladerepen - Ecomondo Shop

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Is er gisteren een nieuw Simspakket uitgekomen, las ik gisterenavond op SimsVIP dat de volgende alweer aan de deur klopt! Laat me eerst even met deze spelen voordat jullie een nieuw pakket aankondigen, Maxis!

2 gedachten over “De geschiedenis van Chocolade”

  1. Hallo, ik eis een rectificatie! Ik wordt neergezet als iemand die niet van chocolade houdt, maar dat klopt niet. Na het avondeten kan ik altijd genieten van een lekker stukje chocolade wat ik dan in mijn koffie doop. Heerlijk als ie een beetje gesmolten tegen je tong aan plakt…

    En dus, wil ik als genoegdoening voor deze valse beschuldiging een reep coted’or (die smelt zo lekker weg😛)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: