Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Risotto, waar komt het vandaan? (Hint: niet uit Italië!)

Beste lezers,

Vanavond komen vrienden van mijn ouders eten en ik moet zeggen dat ik er best wel, maar ook best wel geen, zin in heb. Maar daar gaat dit blog niet over!

We moesten dus bedenken, wat we vanavond gaan eten en ik had bedacht om een carpaccio te gaan eten! Maar die wou ik eigenlijk als lunch op een broodje, maar het besluit van mijn vader was unaniem, de carpaccio doen we vanavond als salade, en vanmiddag eten we waarschijnlijk een broodje hotdog!

Maar vanavond eten we dus na die carpaccio een risotto, en waar risotto vandaan komt; dat is een heel interessant verhaal! De oorsprong van risotto ligt namelijk helemaal in Oezbekistan. Huh? Waarom daar? Nou, risotto is ontstaan uit een oud Oezbeeks gerecht genaamd plov (net als alle andere bekende Europese rijstschotels). Oezbeken nemen hun plov namelijk heel serieus. Ze wassen de rijst korreltje voor korreltje en ze gebruiken geen gewone rijst die wij gebruiken, maar devzira; een rode rijstsoort uit Azië, en de garing moet perfect zijn. Dus niet te ongaar, maar ook weer niet te plakkerig, en dit alles wordt bereid in een pan van gietijzer. Ook eten de Oezbeken Plov bij allerlei gelegenheden. Van bruiloften tot begrafenissen en verjaardagen, en zo vaak mogelijk tussendoor.

Maar de bijzonderste plov krijg je bij een trouwerij, die heet “de plov der plovs” en dan niet na het huwelijk, maar ervoor, om 6 AM, oef! Dat is wel een machtig ontbijt! Aan die plov is dan al uren en uren gewerkt onder het toeziend oog van een opperplovkok; die opperplovkok doet verder niks! Niet in de pan roeren of het vlees gaar braden! Alleen toekijken! Hij controleert het hele proces; van het boodschappen doen tot het uitserveren! Alles moet helemaal tip-top zijn! Bij zo’n plovontbijt zitten dan ook vaak wel zo’n 200 personen! En dan is er nog iets……… de “plov der plovs”is niet erg gezond en erg calorierijk! Maar de Oezbeken zitten er niet mee, die zeggen: “Als je doodgaat, kun je maar beter aan plov doodgaan!”

Plov is nog steeds heel erg populair in Oezbekistan en zal niet zomaar verdwijnen, van ontplovving (pun intended!) is dus nog lang geen sprake.

Ben je zelf benieuwd geworden naar plov?: Hier vind je een recept! Helaas zit ergeen kip in het recept want anders was het plov-kip (plofkip, snap je ‘m? 😂)

Echte Oezbeekse plov - recepten en kookgeheimen. Hoe Oezbeekse pilaf van  lamsvlees, kip, met gedroogde vruchten
Ziet er toch best lekker uit, of niet?

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Oorspronkelijk wou ik een blogje schrijven over mijn nieuwe knuffel Akira en zijn vrienden, maar toen ik vanmorgen mijn ouders over risotto hoorde praten moest ik aan het plov-verhaal uit een van m’n boeken denken en bedacht ik: “Dat ga ik met jullie delen!”. Dus dat berichtje over Akira en zijn vrienden houden jullie tegoed! 😃

P.S.P.S Ik heb uiteindelijk een huzarensalade gegeten voor de lunch!

2 gedachten over “Risotto, waar komt het vandaan? (Hint: niet uit Italië!)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: