Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Beste lezers,

Zoals jullie wel weten is het vandaag Valentijnsdag en ik heb daar persoonlijk helemaal niks mee! Gewoon, al dat romantische gedoe, meisjes zullen op deze dag in rep en roer zijn, dus jongens: wees op jullie hoede vandaag. Ik hoef (nog) geen relatie, maar wil me eerst focussen op een baan en een eigen stekkie vinden!

Daarbij weten veel mensen niet waar het vandaan komt en daarom deze blog, zie het als een Extra editie van Luc’s Weetjeshoek!

De naam Valentijnsdag is afkomstig uit de 3e eeuw na Christus, van de priester Valentijn. Volgens de overleveringen was er een wet die soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde blijkbaar dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven voor het vaderland op het slagveld. Priester Valentijn zou in het geheim toch soldaten hebben laten trouwen omdat hij van mening was dat liefde alles overwon (Daar ben ik het niet mee eens, ik denk namelijk dat een goede vriendschap alles overwint, daar is zelfs bewijs voor en dat heb ik gelezen in het boek ” De meeste mensen deugen”.) Toen de keizer (Claudius II) dit ontdekte, liet hij de priester executeren en dat gebeurde op 14 februari 269, we vieren dus niet de verjaardag van Valentijn, maar de sterfdag! (Net als bij Sint Nicolaas trouwens!) en zo werd de priester een martelaar voor de liefde.

De kans is echter groot dat dit er allemaal bij is verzonnen, want het enige bekende feit over de priester is zijn sterfdatum! En dat hij in 496 door de paus heilig is verklaard en dat 14 februari zijn naamdag werd. Het sluit niet eens uit dat het om een ander gaat, want er zijn meerdere mensen met de naam Valentijn omgekomen tijdens christenvervolgingen in het oude Rome!

De eerste vermelding van Valentijnsdag is te vinden in Parlement of Foules van de veertiende-eeuwse schrijver genaamd Geoffrey Chaucer. In dat boek staat namelijk de zin “Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”. Aanvankelijk dachten mensen dat het ging om 14 februari. Maar toen kwamen mensen er achter dat dit ook kon slaan op 2 mei, de naamdag van de heilige Valentijn van Genoa. Het kan ook zijn dat hij de traditie zelf verzonnen heeft. Maar al snel vond het zijn intrede in de rest van het romantische literatuurgenre, en ook bij Shakespeare.

In de 19e eeuw nam de traditie pas echt een hoge vlucht. Het versturen van post werd goedkoper en door de Victoriaanse normen en waarden (link is in het Engels!) besloten veel mensen om anoniem een kaartje te sturen, vanwege de sociale nadruk op preutsheid en kuisheid. Zodat mensen toch op een passievolle manier hun liefde aan elkaar konden verklaren. Ook verspreidde rond 1840 de traditie zich naar de overkant van de plas (De VS dus! Nu gaat het meestal andersom) Waar het al snel uitgroeide tot een belangrijke feestdag.

In 1847 ging in Boston de eerste massaproductie van Valentijnskaarten van start. Ook in andere sectoren (chocolatiers, bloementelers en de diamantindustie onder anderen) zagen mensen er brood in en begonnen ook reclamecampagnes voor hun producten, om die in verband te brengen met de traditie. Dit was in de tweede helft van de 20ste eeuw. Verder verschoof de nadruk van anonieme liefde naar liefde in het algemeen (en waarom niet ook vriendschap 😡, wat ik veel belangrijker vind!) zodat meer mensen met de traditie bezig konden gaan. Daarbij werden ook nieuwe legendes rond Sint Valentijn verzonnen, zoals dat hij als monnik bloemen uitdeelde!

Hierbij een beknopte geschiedenis van Valentijnsdag, en oh, ja voordat ik het vergeet, ik heb ook een valentijnskaart gemaakt voor al mijn volgers!

Komt ‘ ie:

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik moest net weer denken aan een voorval uit mijn jeugd, ook zo rond deze tijd van het jaar. Toen hadden mijn ouders een wedstrijd gewonnen bij een radiostation en mochten ze in het Kurhaus slapen terwijl ze verwend werden. Toen vond ik dat echt niet leuk. Maar nu zou ik zodra ze de deur uit zijn, Driftveil en Als ik jou zie op standje doven en slechthorenden zetten (en ook andere muziek) en zou ik buiten hun medeweten om die Hetalia plushie van Japan bestellen waar ik nu al sinds donderdag op zit te azen. 😜 Maar waarschijnlijk zouden ze nu Juul inhuren om op op mij te passen, en ik geen gekke dingen ga doen (zoals meer dan 1 plushie per maand bestellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: