Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waarom zitten wij in tijdzone CET (Midden-Europese Tijd)?

Beste lezers,

Gisterenavond zat ik me af te vragen waarom wij eigenlijk bij tijdzone CET horen terwijl we in West-Europa liggen? Dat vond ik best een goede voor Luc’s Weetjeshoek! Dus nu ga ik vertellen waarom Nederland bij de Midden-Europese Tijdzone hoort!

Vroeger, en dan heb ik het over de tijd van voor 1909, had iedere plaats zijn eigen tijd. Je keek gewoon naar de zon en als die op zijn hoogste punt stond was het 12 uur! Maar dat veranderde toen we treinen kregen, want toen werkte dat iedere plaats zijn eigen tijd-systeem niet meer goed en werd er besloten om maar de tijd van Amsterdam aan te houden in alle plaatsen. Want Nederland was recalcitrant en wilde zowel niet bij de tijdzone van Engeland als van Duitsland en daarom maakten we een eigen tijdzone die 20 minuten voorliep op UTC (Of nou ja, dat heet nu UTC)!

Maar alles veranderde toen de Duitsers ons land binnen vielen, toen voerden ze hier namelijk de Berlijnse tijd in! En de zomertijd! De eerste jaren van de oorlog was er zelfs permanente zomertijd! Dat wist je niet, he? En na de oorlog bleef de Berlijnse tijd (ofwel CET zoals we t nu noemen) gehandhaafd. Waarschijnlijk vanwege de vele handelsrelaties met de rest van Europa.

Denk dus de volgende keer hieraan als je weer de tijd moet instellen op je smartphone/tablet/pc/smartwatch/keukenklok/weetikveel.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik ga over een paar weken naar Spanje en hoe dat land bij de CET is gevoegd is een heel interessant verhaal. Misschien voor een volgende keer. Kan ik jullie ook gelijk uitleggen waarom ze daar siësta houden (Hint: omdat ze in de verkeerde tijdzone leven).

P.S.P.S. Ik heb vandaag ook weer een nieuwe knuffel gekregen in de post, die was eigenlijk een week te vroeg! :oops. Voor zolang heeft mijn vader m ingenomen. Ik wil heel graag een foto ervan delen op het hoekje, maar ik weet niet of dat mag. Afijn, jullie zullen m vast volgende week ontmoeten. Ik heb er ook al een naam voor. (Hint: het is Lucas!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: