Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt 1 April vandaan?

Beste lezers,

Vandaag is het 1 April en dat betekent dat je gewoon mensen mag trollen zonder dat ze kwaad worden. De enige dag in het jaar dat je grappen mag uithalen. Maar waar komt deze markante traditie vandaan?

Daarvoor zijn er verschillende verklaringen maar ik wil er 2 uitlichten

Op 1 april verloor Alva zijn bril

De oorsprong die het vaakst in Nederland gegeven wordt is de inname van Den Briel (tegenwoordig Brielle geheten) op 1 April 1572. Op die datum werd namelijk voor de eerste keer een stad ingenomen door de watergeuzen, omdat de Spanjaarden er niet waren. De inname kwam voor Alva, de man die toen gezag had over Nederland, als een volkomen verassing. Het grapje is dan ook ” op 1 April verloor Alva zijn bril” en met die ” bril” wordt Den Briel bedoeld.

Een andere verklaring wordt gezocht in 1582. In dat jaar besloot de paus dat de kalender gewijzigd moest worden. Hij schafte de juliaanse kalender af en voerde de gregoriaanse kalender in. Voor de invoering van die gregoriaanse kalender werd nieuwjaar namelijk gevierd op 1 April. Als je het vergeten was dat nieuwjaar voortaan 1 Januari was, dan werd je belachelijk gemaakt. Ook werd je soms uitgenodigd voor feestjes die helemaal niet gevierd zouden worden. Deze traditie van grappen en grollen zou blijven bestaan.

Hoe dan ook. 1 April is een dag waarop je mensen lekker voor de gek kan houden! Bijvoorbeeld met de bekende Rickroll of mijn variant, de Wereldbol of de Driftveil City. Of een andere grap.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Heb je mijn nieuwe knuffel glezien! (Ja ik hem m nu eindelijk!) Hier een foto van mijn nieuwe knuffel en zijn broer Joshua en Joshua’s vriendinnetje Lana de Wit! Morgen ,meer over hun in een blog!

Ontmoet Lucas Nobunaga (oftwel mijn nieuwe knuffel, die staat links) Lana de Wit (midden) en Joshua Nobunaga (rechts)

P.S.P.S. Wil je een wereldreis maken vanuit je luie stoel? Of ben je te arm voor een wereldreis en wil je er toch een maken? Volg dan deze link!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: