Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt Witte Donderdag vandaan?

Beste lezers,

Het is vandaag de laatste donderdag voor Pasen, ofwel Witte Donderdag, en ik heb uitgezocht waarom dit zo’n speciale dag is voor de christenen! Ik ben zelf atheïstisch, maar ben wel christelijk (katholiek) opgevoed, dus ik ken de verhaaltjes uit de Bijbel wel en vind ze zelf ook heel mooi! En dan vooral omdat er wijze levenslessen in zitten! Soort sprookjes avant la lettre dus eigenlijk!

Maar waar komt Witte Donderdag vandaan en waarom heet het zo?

Nou, Witte Donderdag is de dag waarop de christenen het laatste avondmaal van Jezus herdenken, want alleen hij wist dat het zijn laatste avondmaal was. Voordat hij de dag erna (Goede Vrijdag) gekruisigd ging worden op Golgotha, een plaats buiten Jeruzalem.

Voorafgaand aan het maal waste Jezus eerst de voeten van zijn apostelen. Daarna brak hij het brood en zei: “Eet hiervan, dit is mijn lichaam” en bij de wijn zei hij: “Dit is mijn bloed, drink hiervan!”. Later werd Jezus in het Hof van Getsemane op de Olijfberg door een van zijn apostelen, Judas genaamd, verraden! *insert spannende muziek hier* En Jezus werd gevangen en opgesloten! De volgende dag werd hij ter dood veroordeeld en gekruisigd.

De maaltijd die Jezus en de apostelen was de eerste zogenaamde “Maaltijd des Heren ” en met het uitspreken van de woorden over het brood als lichaam en de wijn als bloed, begon hij een traditie bekend als de Eucharistie bij katholieken, en het sacrament van het Heilig Avondmaal bij de protestanten. Bij de protestanten wordt het Avondmaal herdacht met eenvoudig brood en simpele wijn. Maar bij de katholieken is dit wel anders. Daar wordt het veel “lettelijker” genomen, na de zegen worden de stukjes brood (de zogenaamde hosties) en de wijn daadwerkelijk het lichaam en het bloed van Christus. Jezus zei namelijk dat zijn volgelingen dit moesten herhalen tot zijn wederkomst, en heeft hij naast de Eucharistie, ook het priesterschap ingesteld. Fun fact: gedurende de vroege middeleeuwen was het de gewoonte om op Witte Donderdag de zogenaamde boetelingen die uit de kerk waren gezet weer in de kerk op te nemen, zodat ze konden meedoen aan het paasfeest.

Waarom deze dag Witte Donderdag genoemd wordt? In de katholieke traditie hebben alle gebeurtenissen een zogenaamde liturgische kleur. De kleur wit staat voor “het goede” en ” het heilige” (Waarom Cyril Hearsay dan een wit pak draagt is me dan een raadsel, want hij is een slechterik/dictator!) Rood is bijvoorbeeld een liturgische kleur die gehanteerd wordt op dagen die in direct verband staan met het lijden van Christus, zoals Goede Vrijdag en Eerste Pinksterdag. Op dagen die niet in direct verband staan daarmee, hanteert men de kleur wit, daarom ook “Witte Donderdag” en paars is de kleur voor de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen en groen de kleur die voorgeschreven wordt op alle andere dagen. Waarmee dat de meest reguliere kleur is! Grappig feit! Dit wist ik nog niet! Maar Paarse Vrijdag heeft dus niks met de Katholieke kerk te maken, dat is een dag waarop studenten en scholieren hun steun betuigen aan de LGBTQI+-gemeenschap. En daar zijn christenen nou niet bepaald voorstander van. (Ik vind zelf persoonlijk dat je gewoon moet zijn wie je bent en je gewoon de dingen moet kunnen doen die goed bij je passen!😉) Als je meer info wilt adviseer ik je een keer The Passion te kijken, dat komt vanavond op TV bij een van de NPO zenders en is vast ook terug te kijken! The Passion is een vertelling van het verhaal van Jezus, maar dan in deze tijd!

Hopelijk hebben jullie iets opgestoken van dit blogje!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik ga morgen met mijn moeder en oma naar de IKEA, ik ben daar al eens eerder geweest! Maar als je er nooit geweest bent kan ik je deze handleiding aanraden die ik geschreven heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: