Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Verhaal 1 over Nate!

Beste lezers,

Ik heb gisteren op Sims het karakter Nate West gemaakt. Hij heeft rood haar en blauwe ogen, en draagt vaak een blauw jasje met een grijze korte broek en rode schoenen. En om hem beter te leren kennen heb ik twee verhalen over hem geschreven. Hier is de eerste:

Hij heeft een T-shirt aan waarop Stalin de hand van Mao Zedong schudt. “Mijn kameraden”, zegt hij met een grote glimlach. “Tof shirt hè?” Nate West heeft wel honderd van dit soort shirts in de kast liggen. “Met Loekasjenko, Lenin, Brezjnev en natuurlijk Fidel Castro. Ik kies de plaatjes uit en laat ze drukken ergens bij een drukkerij in Center City in de regio Likybin. Vind je dat kapitalistisch?” Hij fronst en haalt zijn schouders op. “Ach, je kunt niet alles hebben.”

Nate  is 18 en communist. Hij loopt verend door de marmeren gangen van het communistische partijbureau  in Wapenfelt en knikt de portier toe. Aan het einde wijst hij naar een metershoog schilderij van Karl Marx. “Die wist het goed te voorspellen. De socialistische staat is het eindpunt. Die zal hier , ook in Katoren, ten minste in dit deel, het oosten,  komen. Misschien op een iets andere manier dan hij had voorspeld, maar je moet ook met je tijd meegaan.”

De kaart van Katoren!

De Familie West vormen een communistische familie. Toen hij achttien werd, stelde zijn vader voor dat hij ook maar eens lid moest worden. “Natuurlijk wilde ik dat, ik had ernaartoe gewerkt.”

Bijna alle  jongeren in Katoren gaan naar de universiteit (ik heb dat ook gedaan) en dus Nate ook. “Ik ging rechten en politicologie studeren, omdat ik daarmee de politiek in kan gaan. Dan kun je tenminste carrière maken.”

Nate neemt me mee naar zijn werkplek, een klein kamertje dat hij deelt met een meisje  met een witblond permanentje. Ze werken allebei als journalist voor het partijblad. “Ik kreeg het baantje aangeboden, omdat ik mensen kende die mensen kenden. Ideaal, dus dat heb ik meteen gedaan. En ik hoef niet zo veel te schrijven. Ik surf vooral een beetje op internet, Ping en Twitter.” Zijn collega knikt en glimlacht.

“Hoewel hier veel oude mensen werken, is de partij eigenlijk jong”, legt hij uit. Onder de honderdduizend leden zit een groot aantal twintigers die het anders willen doen en een onafhankelijk Oost-Katoren willen. “Communisme betekent namelijk niet dat je ouderwets bent, maar dat je idealen hebt. Het maakt niet uit dat ik toen niet leefde, ik wil rechtvaardigheid en gelijkheid. Een betere wereld. Zoals vroeger, met uitzondering van een paar dingen.”

Hij is namelijk progressiever dan zijn ouders en daarom hangt hij het zogenoemde communisme 2.0 aan. “Speciaal voor jongeren zoals ik. We willen studeren en werken in het buitenland, want dat is hier moeilijk. Ik ben zelf nog nooit in het buitenland geweest, maar begrijp het wel. Je moet daar niets achter zoeken, we willen dat alleen omdat we zo ons land kunnen verbeteren. Zodra we een socialistische staat hebben hier in Oost-Katoren en ons hebben afgescheiden van “het Westen” (de regio Likybin en omstreken) , willen de jongeren niet meer weg, want dan is hier alles beter. Er is dan geen werkloosheid meer en iedereen zal gelukkig samen leven. Huidskleur en seksuele voorkeur, het maakt allemaal niet uit.”

Eigenlijk wil hij de goede dingen van het kapitalisme verbinden met die van het socialisme, vertelt hij. “Dus gratis medicijnen en onderwijs voor iedereen, maar wel vrijheid van media.” En vrijheid van mode? Hij knikt enthousiast. “Zeker. Want we willen natuurlijk niet terug naar de tijd van die suffe communistische kleren, al wil mijn “verloofde” dat wel, Zucht. Had ik maar een leuke vriend of vriendin in plaats van zo’n zeurend viswijf.”

Hij geeft me een T-shirt cadeau en is verbaasd als ik het niet meteen aantrek. “Waarom niet, jullie in Europa hebben toch ook veel te danken aan de communisten? Wij hebben jullie van de nazi’s bevrijd.” Hij schudt zijn hoofd als ik vertel dat ik nu in het deel van Katoren woon wat is bevrijd door de Likybinners en Simnadezen en Janovanen, ook wel bekend als de regio Likybin, maar dat ik vroeger wel in het oosten gewoond heb, in het plaatsje Wijchen. Ik zal hem maar niet vertellen dat ik zelf in een “ vorig leven een geallieerde Amerikaanse militair ben geweest.”  “Echt joh? Toch gek dat jullie de bevrijding door het Rode Leger niet vieren. Zonder ons waren jullie nu allemaal fascisten.”

Als hij over straat loopt, deelt hij kaartjes van zichzelf uit. Hij geeft ze aan mooie meisjes op hoge hakken, die hem kunnen opzoeken op de sociale mediasite Ping.  Een blond meisje pakt het kaartje aan en knippert met haar wimpers. Hij lacht. “Die wil wel. Maar ik doe het vooral voor de partij. Als ze op mijn pagina komen, zien ze mijn berichten over de communistische heilsstaat en Stalin.

“Nee joh, daar reageren ze helemaal niet gek op. Ik weet dat sommige mensen hem haten, maar dat komt doordat ze verkeerd geïnformeerd zijn. De genocide tegen de Oekraïeners in 1932-’33 heeft nooit plaatsgevonden. Er was gewoon honger, omdat de oogst dat jaar tegenviel. Allemaal fascistische propaganda, want Stalin hield van ons allemaal.”

Hij pauzeert even. “Zelfs van jou, want hij was een internationalist. Mensen geloven tegenwoordig alles wat ze horen. Dat komt doordat in de kapitalistische wereld alles om reclame draait. Mensen geloven wat er in commercials tegen ze gezegd wordt.”

Hierdoor zijn veel mensen in het Westen geïndoctrineerd. “Neem bijvoorbeeld aids, daar kan ik zo boos over worden.” Hij vertelt over hoe sommige Oekraïeners en Russen erover praten. “De medische industrie verspreidt leugens dat er hiv bestaat. Iedereen moet dure tabletten kopen en wat gebeurt er? Ze sterven. Dat is toch vreselijk. Aids, het is allemaal één grote leugen, in de Sovjet-Unie hadden ze nergens last van.

“Dat er een tweede poging tot de stichting van de Socialistische heilstaat komt, is bepaald in de geschiedenis. Ik maak me geen zorgen, want het gaat democratisch gebeuren. Het is al duidelijk dat jullie van de regio Likybin ons er niet bij willen hebben. Perugona heeft een unie voorgesteld, samen met Sulani. Ik zeg: ook China erbij. Dan hebben we goedkoop gas en kunnen we onze eigen economie draaiende houden.”

Daar hoeft politiek niets voor te gebeuren? “Zodra de jongeren van nu volwassen zijn, gaan ze op ons stemmen. In het westen, in het oosten, want ze komen allemaal uit Katoren. In 2027 hebben we een vernieuwde Socialistische heilstaat. Democratisch gekozen, want we hebben geen fascistische methoden nodig om ons punt te maken. Anders dan de nationalisten.”

Hij maakt een rillende beweging. “Absoluut, van het Katoreense Nationaal-Simsistische Partij en andere patriotten moet ik niets hebben. Ze zijn racistisch en homofoob, dat gaat in tegen mijn principes.

“Ik kwam pas een meisje in de metro van Rafenburg tegen dat met me aan het flirten was.” Hij begint te grijnzen en zoekt in zijn telefoon haar naam op tussen enkele honderden anderen. “Uhm, ik weet haar naam niet meer, maar weet het nog goed. Ik gaf haar mijn kaartje en ze voegde me toe. Maar toen ik zag dat ze online fan van de Llama Society, een Sim-Nationalistische beweging, was, heb ik haar gelijk ontvriend. Dat soort gekke mensen, daar kan ik niets mee.”

Dit artikel is geschreven door Donnie Smits, een freelancer in opdracht van Yes Way Katoren.

Laat me weten wat jullie ervan vinden! Laat vooral een reactie achter!

Fijne dag verder,

Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: