Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waarom en hoe vieren we Koningsdag?

Beste lezers,

Fijne Koningsdag allemaal! (Al is het voor mijn meer Woningsdag, omdat ik de hele dag thuis zit te Sims spelen!) Maar waar komt deze traditie/feestdag eigenlijk vandaan? En waarom hangen we de vlag uit? Nou dat ga ik jullie vertellen.

Vroeger (en dan echt heel vroeger) vierden we in Nederland Prinsessendag op de verjaardag van toen prinses Wilhelmina, die verjaardag viel op 31 augustus. Toen Wilhelmina koningin werd na het overlijden van haar vader (1898), ontstond Koninginnedag uit Prinsessendag. (Prinsjesdag bestaat ook, maar dat is weer wat anders!)

Juliana, de dochter van Wilhelmina, verplaatste Koninginnedag naar 30 april (haar verjaardag) en hield ieder jaar een defilé op paleis Soestdijk. Haar dochter Beatrix ging in plaats daarvan het land in om gemeenten te bezoeken (jammer genoeg is Wijchen nog nooit aan de beurt geweest, misschien te klein? Ook al vind ik Wijchen aardig groot voor een “dorp”, het is eerder een kleine stad!) Willem Alexander zette deze traditie voort en sinds 2014 vieren we op 27 april Koningsdag!

Ik kan niks vinden over hoe ze het vroeger vierden, maar tegenwoordig worden op Koningsdag vrijmarkten gehouden, is het gebruikelijk om oranje te dragen (ook al heeft geen van mijn knuffelpoppetjes, wel een aantal beesten, de oranje kleur in zijn of haar kledij!) Drinken ze veel Orabjebitter (dat is een knaloranje likeurtje wat in in 1620 werd ontwikkeld ter ere van de overwinning van prins Frederik Hendrik!)

Ik doe op koningsdag meestal lekker niks (of ik bezoek een vrijmarkt!)

Of ik maak natuurlijk foto’s zoals onderstaande!

Vertel me wat je van mijn foto’s vindt? Ben ik erg fotogeniek? Laat het me weten in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik heb al de hele dag last van een oorwurm! Welke? Money, Money, Money van ABBA! Klikken op eigen risico! En mijn oom is vandaag jarig en ik wou hem als felicitatie de songtekst van het liedje Bier en Tieten sturen, maar dat vonden mijn ouders geen goed idee!

2 gedachten over “Waarom en hoe vieren we Koningsdag?”

  1. Hoi Luc,
    Dat ziet er goed uit.
    En aan de foto’s te zien ben je Oranje gezind!Leuk!
    Ook fijn dat je voor de nodige info zorgt. 👍👌🌞

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: