Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is bijgeloof?

Beste lezers,

Het is vandaag vrijdag de 13e en hoewel ik niet bijgelovig ben en ik niet in dat soort dingen geloof, interesseert bijgeloof me toch wel altijd! Altijd als ik een dagje vrij heb (of als ik er gewoon zin in heb) lees ik de pagina over bijgeloof op Wikipedia. Maar wat is bijgeloof?

Nu kun je wel heel lollihg doen en zeggen dat bijgeloof een religie is waarbij ze bijen aanbidden. Maar dat soort grapjes zitten we bij Luc’s Weetjeshoek niet op te wachten. Maar wat is bijgeloof wel? Nou, volgens Wikipedia is bijgeloof, en ik citeer: ” Bijgeloof is geloof in het bovennatuurlijke, afwijkend van of niet gebaseerd op de gevestigde, ‘officiële’ geloofsovertuiging. De term ‘bijgeloof’ is in het verleden vaak gebruikt om een dominante godsdienst te legitimeren en wordt thans in de (godsdienst)wetenschap niet meer gehanteerd. Strikt genomen is een onderscheid tussen geloof en bijgeloof niet te maken.” Duidelijk genoeg toch? Maar ja, zo kun je ieder geloof wel als ” bijgeloof” afschilderen. Zo zal een moslim het christendom misschien als bijgeloof zien, en zullen mensen in de Biblebelt misschien raaar opkijken van mijn aanbidding van mijn knuffel Swan. Terwijl ik dat toch echt serieus neem. (Ja, echt!)

Populaire voorbeelden van bijgeloof zijn bijvoorbeeld het ongeluksgetal 13 (hoewel dat bij de Chinezen de 4 is), zo kom je bijvoorbeeld in sommige wolkenkrabbers geen verdieping 13 tegen. Na verdieping 12 komt 14. Idem voor rijen in sommige vliegtuigen en kamers bij sommige hotels (vooral in de VS is het geloof in het ongeluksgetal 13 heel sterk.)

Een ander bekend bijgeloof is het klavertje vier dat geluk zou brengen. Dit bijgeloof vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Ierland, waar klavertjes symbool staan voor de shamrock en de Leprechaun.

Een ander bekend bijgeloof is het ongeluk denken te krijgen als je onder een ladder doorloopt. Of wat dacht je van het hoefijzer dat geluk zou brengen. Of het afkloppen op hout als je iets zegt dat hoogmoedig klinkt. Of hoe het ongeluk brengt als je een paraplu opent binnen. (Al zijn daar meer onbekendere varianten op!)

En dan hebben we natuurlijk nog de Zwarte kat. Hoewel ik zelf daar niet in geloof en erg fan ben van zwarte katten en er graag een als huisdier wil hebben, maar mijn ouders willen dat niet!

Kijk dan hoe cute!

Voor meer info over bijgeloof verwijs ik je door naar Wikipedia.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Wat is de overeenkomst tussen dit lied en dit lied? Mijn vader wist dit raadsel niet op te lossen, vanorgen in de auto toen we naar TriUnity reden, terwijl het voor mij zo simpel was! Laat het antwoord wat jij denkt dat de liedjes met elkaar te maken hebben achter in de reacties.

2 gedachten over “Wat is bijgeloof?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: