Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt de uitdrukking ” Je Waterloo vinden” vandaan en meer feitjes over Napoleon

Beste lezers,

Gister was het vrijdag en dan doe ik altijd een Luc’s Weetjeshoek posten. Maar donderdag was zo leuk dat dat voorrang kreeg, dus dan maar vandaag een nieuwe Luc’s Weetjeshoek over Napoleon Bonaparte, ja, die, ja!

Deze knakker bedoel ik! Plaatje is van Sims!

Dan nu de hoofdvraag van dit blog: ” Waar komt de uitdrukking Je Waterloo vinden vandaan?” Nou die komt van de welbekende slag bij Waterloo (een plaatsje in België) waarbij Napoleon definitief verslagen werd. Een jaar daarvoor was hij naar Elba verbannen (een eilandje voor de kust van Italië) en terwijl hij daar zat had hij zichzelf goed ingelicht en geïnformeerd over de situatie in Frankrijk, waar het teruggekeerde koningshuis moeite had zich te handhaven. In 1815 rook hij een kans, trommelde een leger op, en landde op 1 maart met dat legertje bij Cannes. Hij marcheerde naar Parijs en hield daar op 20 ,maart zijn intocht. Zijn legertje was inmiddels geen leger”tje” meer, maar een echt leger. Zijn vijanden Pruisen (het huidige Duitsland), Engeland en Nederland vormden meteen een bondgenootschap en verenigden zich in België. Op 18 juni 1815 vond Napoleon dus zijn Waterloo.

Vanaf die datum werd ieder jaar (ook in Nederland) Waterloodag gevierd, totdat die dag (in Nederland ten minste) na de Tweede Wereldoorlog werd vervangen door Bevrijdingsdag op 5 mei. Waterloodag is in de vergetelheid geraakt.

En wisten jullie dat Napoleon in werkelijkheid niet zo klein was als vaak wordt gedacht, dat kwam omdat ze in Engeland toentertijd een andere “inch” gebruikten dan in de rest van Europa (en dus Frankrijk) (oké daar was inmiddels de meter ingevoerd.) en in Engeland dachten ze dat Napoleon met Engelse inches was gemeten en daarom lijkt Napoleon klein, maar hij was eigenlijk redelijk lang voor iemand van zijn tijd, als Napoleon in deze tijd geboren was, dan zou hij 1,90 zijn (of 6’2.8″ voor als je een van de zeven knuffels van de Hearsay-familie bent) en dat is best lang, dat is langer dan dat Ik ben (Ik ben 1,80 m of 5’11”).

Toch hebben we ook wel goede dingen aan Napoleon overgehouden, zoals achternamen (daarom hebben al mijn knuffelpoppetjes, let op, poppetjes, dus niet de beesten, een achternaam, naast een voornaam. Bij knuffeldieren vind ik dat niet nodig!) en bepaalde Franse leenwoorden. Want zeg nou zelf “Je geldbuidel trekken” klinkt toch niet! 😜 (Voor als jullie de grap niet begrijpen, een geldbuidel is een oud woord voor wat wij een portemonnee noemen!)

En straatnamen en huisnummers, want anders hadden we nog steeds gedoe met gevelstenen (aan de andere kant zijn die best wel mooi, ik ben een keer in Amsterdam geweest en daar zie je ze op elk oud gebouw!)

Ik hoop dat jullie deze Luc’s Weetjeshoek wat vonden? Waar zal ik de volgende kleer over schrijven? Laat een onderwerp achter in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik zit een beetje met een continuïteitsprobleempje in mijn Likybincity verhalen, want als Julie van Utrecht de moeder van Lucas Hearsay is en de vrouw van Cyril, zouden de verhalen van Julie en Julian en Cora zich dan niet in de Jaren ‘ 80 oid moeten afspelen? Want het verhaal van Cyril speelt zich af in het nu (de 2020’s) en het verhaal van Julie en Julian speelt zich af in de 2010’s, maar zo snel worden mensen toch niet ouder en krijgen ze geen kinderen? Of misschien is het een soort opschuivende tijdlijn? Wat denken jullie? Laat het me weten in de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: