Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Broodjeaapverhalen: waarom heten ze zo?

Beste lezers,

aVandaag is het maandag en vandaag doe ik eens even wat anders, want vandaag ga ik een Luc’s Weetjeshoek schrijven, over broodhjeaapverhalen, waarom maandag, en niet vrijdag of in het weekend? Nou, omdat ik vrijdag geen tijd had en in het weekend had ik de verjaardag van mams dus dat had prioriteit.

Maar, wat zijn broodjeaapverhalen nou precies? Nou, volgens Wikipedia zijn broodjeaapverhalen: ” (grotendeels) verzonnen verhalen dat als waargebeurd wordt doorverteld en daardoor aan overtuigingskracht wint. Bronnen ontbreken meestal; wie het verhaal (door)vertelt, heeft het van iemand anders gehoord die op zijn beurt de oorspronkelijke verteller evenmin kent. Meestal ontbreken exacte data, locaties en namen van personen. Broodjeaapverhalen zijn vaak sensationele of bizarre anekdotes die inspelen op de al dan niet latente angsten en vooroordelen van mensen.” Zo, dat weten we nu, maar waar komt die gekke naam vandaan? Dat komt van een schrijfster die in 1978 een aantal van die verhalen had gebundeld in een boekje met de titel “Broodje Aap” en het titelverhaal van dat boekje gaat over een hamburgerfabrikant die apenvlees door de hamburgers draait.

Nou, ik ga hier een aantal van die broodjeaapverhalen uitlichten en ik begin met die van de Smileybende. Dat stak rond 2003 ineens de kop op op Nederlandse schoolpleinen en in collegezalen. Nou, ben je nieuwsgierig hoe dit verhaal gaat? Nou ik heb het verhaal opgezocht en samengevat! Als je niet van enge verhalen houdt mag je doorgaan naar het volgende stukje!

Dit is wat er volgens het verhaal gebeurde: ” Een groep (veelal met een andere etnische achtergrond) jongens sluit een meisje in dat ’s nachts alleen over straat gaat en geeft haar de keuze tussen een ‘smiley’ of een groepsverkrachting. Als het meisje vervolgens voor de smiley kiest, snijden de jongens haar mondhoeken van oor tot oor open in een ‘eeuwige glimlach’. Ze stompen haar dan ook nog in de maag, zodat ze schreeuwt en de mondhoeken extra openscheuren. Vervolgens strooien ze zout in de open wond.” Klinkt best nasty, toch? Gelukkig zijn er veel aanwijzingen en heel veel ander bewijs dat zegt dat het nooit gebeurd is! Na een paar jaar was dit verhaal ook weer verdwenen, althans, de belangstelling ervoor!

Eeen verhaal wat misschien wel echt gebeurd zou kunnen zijn en waar je als jongere ook voor gewaarschuwd wordt zijn de verhalen over drugs in je drankje in het uitgaansleven, dan ben je bijvoorbeeld lekker uit met je vrienden of vriendinnen en dan is er in die disco/bar ook iemand die drugs in je drankje doet om je te verdoven en misbruiken. Daarbij zijn er ook mensen die zeggen dat het echt gebeurd is. Die zeggen iets in de trant van: ” Ik was lekker aan het dansen tot ik me opeens flauw begon te voelen, misschien heeft er wel iemand iets in mijn drankje gedaan!” Het is ook met dit verhaal dat iedereen je er voor waarschuwt. Vrienden, politie, voorlichters op school. Je moet volgens hen je hand op je glas houden en goed opletten.

Nog zo’n bekend broodjeaapverhaal is dat van de inbrekerstekens, maar ondanks wat iedereen (en zelfs de politie) zegt is er nog nooit een inbreker gearresteerd met een krijtje op zak. Die tekens stammen nog uit de tijd van de landlopers die met dit soiort tekens aan elkaar doorseinden waar je bijvoorbeeld een warm bed kon krijgen of moest oppassen voor een gevaarlijke hond. Die landlopers zijn verdwenen, die tekens ook. Maar de lijstjes met die tekens worden nog steeds door de politie aan burgers als waarschuwing uitgegeven.

Zo, meer heb ik niet te vertellen over broodjeaapverhalen! Wil je meer weten? Check dan deze video!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vanmorgen deed opeens een van mijn schermen van mijn game-pc het niet meer! Dat vond ik best wel balen, gelukkig heb ik een heel tech-savy vader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: