Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt Hemelvaart vandaan en waarom vieren we het?

Beste lezers,

Vorige week donderdag was het Hemelvaartsdag, en toen wou ik eigenlijk een blogje schrijven over waarom we dat vieren. Maar ik had het toen te druk met Sims en dus verschoof ik het naar vrijdag, want dan is het tijd voor Luc’s Weetjeshoek! Dus vandaag een Luc’s Weetjeshoek over Hemelvaart!

Volgens de site van het tijdschrift Quest wordt er met Hemelvaart binnen het Christendom herdacht dat Jezus is opgestegen naar de hemel, naar zijn vader, Onze Lieve Heer (ofwel God!) Dit alles gebeurde op de 40ste dag van zijn herrijzing. De Hemelvaartsviering is (net als Pinksteren trouwens) onderdeel van de paascyclus en Hemelvaart valt daarom altijd op donderdag, 10 dagen voor Pinksteren en 40 dagen na Eerste Paasdag!

Volgens de site IsGeschiedenis is de oudst bekende bron van de Hemelvaartsviering een geschrift van ene Augustinus van Hippo uit de 5e eeuw,in dat geschrift beschrijft Augustinus het als een traditie die al geobserveerd werd sinds de eerste apostelen.

De hemelvaart van Jezus!

In de middeleeuwen was het voor priesters gebruikelijk in de nacht voor Hemelvaart een wake te houden. In de ochtend doofden ze dan de Paaskaars die symbool staat voor de wederopstanding van Jezus. En vervolgens gingen ze liturgische verzen reciteren waarmee de verlossing en de hemelvaart van Christus voltooid werden.

Gewone mensen hadden in de middeleeuwen andere tradities, zoals het zegenen van de eerste fruitoogsten van het seizoen en werden er vele kerkelijke processis gehouden en werd de hemelvaart van Jezus uitgebeeld door het beeld van Jezus wat in de kerk staat naar het dak te takelen!

Tegenwoordig zijn de historische tradities van Hemelvaart ook vermengd geraakt met moderne tradities. Zo wordt er in België aandacht besteed aan sociale rechtvaardigheid en wordt er in Duitsland op deze datum Vaderdag gevierd! In Nederland gaat Hemelvaart vooral gepaard met veel braderieën, festivals en boekenmarkten, ook zijn er mensen die vroeg opstaan om te gaan dauwtrappen, voor dag en dauw opstaan om te gaan wandelen in de natuur! Maar voor verreweg de meeste Nederlanders is het gewoon een extra dagje vrij!

Zo, nu weten jullie ook weer waarom en Wat we vieren op Hemelvaart! Ik hoop dat jullie het leuk vonden! Als jullie een onderwerp hebben voor de volgende Luc’s Weetjeshoek! Laat het dan weten in de reacties!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Gisterenmiddag, net voordat het nieuwe Sims pakket werd aangekondigd, ontdekte ik dat ik mijn pinpas kwijt was! Wat bleek nou later, hij lag gewoon in mijn bed en mijn knuffel Akira Darling had er heel goed op gepast! En om Akira te bedanken ga ik morgen een interview met hem houden en dat publiceren op dit blog! (Het thema van het nieuwe Simspakket was trouwens weerwolven if you want to know!)

Ziehier, Akira Darling en zijn broer Kane!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: