Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt de uitdrukking naar de filistijnen gaan vandaan?

Beste lezers,

Vandaag is het weer vrijdag en dat betekent: een nieuwe Luc’s Weetjeshoek. Vandaag gaat het over de uitdrukking “naar de filistijnen gaan” en wat die betekent en waar die vandaan komt!

Ik dacht altijd dat met de Filistijnen een exotische eilandengroep werd bedoeld (zoals de Filipijnen), maar het is eigenlijk de naam van een oud volk wat zich vroeger in de buurt van het huidige Gaza ophield en wat bekend stond als zeer vernielzuchtig. De uitdrukking is (blijkbaar) afkomstig uit de Bijbel waarin in verschillende Bijbelboeken de strijd tussen Israëlieten en de Filistijnen beschrven werden Dit volk vestigde in de 12e eeuw voor Christus zich aan de zuidwestkust van wat nu het huidige Israel en Palestina is, in de buurt van Gaza. Een bekend verhaal met de Filistijnen is het verhaal van de herdersjongen David die de Filistijnse reus Goliath verslaat.

Volgens de Bijbelverhalen waren de Filistijnen heel vernielzuchtig en gewelddadig zijn, en na militaire overwinningen een spoor van vernielingen achterlaten. Alles was dan dus verwoest, of werd verwoest, dus alles “was naar de filistijnen” De naam van de Filistijnen werd hierdoor uiteindelijk een soort scheldwoord dat gebruikt werrd op dezelfde manier zoals wij het woord vandalen gebruiken.

Doet dit je niet ergens aan denken? In de moderne tijd is er nog steeds een soort conflict tussen de Israëlieten en de Filistijnen, alleen heten die laatste nu Palestijnen. Samengevat: De Filistijnen waren dus de voorlopers van de Palestijnen! En ik bij “filistijnen”steeds denken aan een eilanmdengroep in Zuidoost-Azië (Gelukkig heb ik die associatie wel gebruikt voor mijn Simswereld waar de Filistijnen het land is waar de voorouders van John en Lilli vandaan komen!)

John en Lilli!

Wil je meer weten over de Filistijnen? Volg dan deze link.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Gister zeiden papa en mama dat ik of nu al een knuffel mag kopen, maar dan in Lissabon niet, of in Lissabon pas en dan nu niet! Ik kom er maar niet uit wat ik precies wil, het is zo’n moeilijke keuze! Wat zouden jullie doen? Laat het me weten in de reacties!

Eén gedachte over “Waar komt de uitdrukking naar de filistijnen gaan vandaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: