Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Borscht en gazpacho; Twee soepen vergeleken!

Beste lezers,

Ik zat vanmorgen te kletsen met een collega en we hadden het over Cup-a-Soup. Ik zei dat ze gazpacho Cup-a-Soup moesten gaan maken. Toen zei die collega “Jak!” (Waarschijnlijk verstond hij Carpaccio) en toen zei hij dat ze borscht Cup-a-Soup zouden moeten gaan maken! Dus nu ga ik deze twee soepen met elkaar vergelijken!

Gazpacho

Volgens de Foodwiki van Thuisbezorgd.nl is Gazpacho “de bekendste soep uit de Spaanse keuken, gemaakt met verser-dan-verse zomerse ingrediënten: rijpe tomaten vol smaak, rode paprika, knoflook en komkommer. Wat olie en azijn maken het geheel af.” Ook wel anders bij Gazpacho dan bij andere soepen is dat gazpacho koud wordt geserveerd. Wat in eerste instantie misschien niet zo lekker lijkt, mar als je in Spanje bent denk je daar misschien heel anders over, met tempraturen boven de 30 graden Celsius (of 86 graden Fahrenheit voor als je een Amerikaan of Cyril Hearsay bent, of beide)! Gazpacho is waarschijnlijk ontstaan of uit een gerecht wat vroeger door Andalusische boeren werd gegeten en wat bestond uit brood, olie, water, knoflook, zout en groenten. Een andere theorie vertelt weer dat het gerecht is uitgevonden door de Moren en weer een ander verhaal vertelt dat de oorsprong bij de Romeinen ligt. Een precieze oorsprong is er dus niet, net zomin als een recept, in principe kun je elke koude vegetarische soep gazpacho noemen.

Borscht

Borscht (of borsjtsj) is een soep uit de Oekraïense en Russische keuken, en wordt ook vaak in dat soort landen veel gegeten. Borscht wordt meestal gemaakt van rode bieten, ui, bouillon (runder- of- varkensbouillion bij vorkeur) met vlees en smetana (een soort Oost-Europese zure room). Deze ingrediënten worden verder aangevuld met kool, wortels, dille en knoflook. Borscht wordt zowel warm als koud geserveerd. Maar de warme variant komt het meest voor. De koude variant wordt veel door Asjkenazische (Oost-Europese) Joden gegeten en is in de VS bij iedere supermarkt te koop!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf gazpacho of Borscht maken? Hier vind je een recept voor gazpacho en hier een voor Borscht!

Ik hoop dat ik jullie genoeg heb geïnspireerd voor het avondeten!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik zag vanmorgen toen ik naar TriUnity reed met mijn moeder ECHTE putjesscheppers aan het werk! Gewoon bij ons in de straat! Ze waren de rioolputten aan het leegzuigen. Dus, onthoud, jongens, doe goed je best op school anders ben jij ook gedoemd tot een carrière als putjesschepper (of zo wordt altijd verteld!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: