Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is Ketikoti en waarom vieren we het?

Beste lezers,

Het is vandaag Ketikoti, en, hoewel ik het zelf niet vier ga ik er toch over bloggen want het is een feestdag die iets met de geschiedenis heeft te maken, en wel met een van de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis, de slavernij namelijk, en de afschaffing daarvan.

Ik hoorde het eerst van Ketikoti toen ik een keer op Hyves wat rond zat te kijken wat er zo al trending was in Nederland op dat moment.

Maar waar komt die naam Ketikoti vandaan? Nou, die naam komt uit het Sranantongo, en het betekent “gebroken ketenen”. Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Dit gebeurde op 1 juli 1863 door middel van de zogenaamde Emancipatiewet die in 1862 werd aangenomen en een jaar later pas in werking werd gesteld. Op die 1 juli 1863 werden er vanaf Fort Zeelandia 21 kanonschoten afgevuurd om de afschaffing van de slavernij te vieren. Officieel waren daarmee de “ketenen gebroken”, daarom dus ook Ketikoti.

In Suriname ging het om zo’n 33.000 slaven die vrijheid verkregen en op de Antillen waren dit er zo’n 12.000. De vrijheid was echter relatief, want de “vrije” slaven moesten verplicht een arbeidsovereenkomst afsluiten om nog voor 10 jaar op basis van jaarcontracten te blijven werken. Slavenhouders werden bovendien gecompenseerd voor het verlies van de slaven, in Suriname bijvoorbeeld, kreeg men zo’n 300 gulden per slaaf en ook op de Antillen werden slavenhouders gecompenseerd, daar kreeg men zo’n 150 tot 250 gulden.

Tegenwoordig wordt Ketikoti ieder jaar gevierd op Sint Eustatius, Sint Maarten en in Suriname. Vast onderdeel is de zogenaamde “Bigi Spikri” parade, een parade door de stad in traditionele kledij. In Paramaribo werd een eeuw na de wettelijke afschaffing van de slavernij een standbeeld onthuld. Dit beeld, Kwakoe genaamd (omdat 1 juli 1863 een woensdag was en kinderen bij de Ghanese Akan ,de voorouders van veel Afrikaanse slaven, een naam krijgen verwijzend naar de dag waarop ze geboren zijn.)

In Nederland is Ketikoti geen officiële feestdag, al willen sommigen dat wel, maar hier in Nederland komen nazaten van tot slaafgemaakten bij elkaar om het te vieren. De bekendste herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam, waar ook het Nationaal Monument Slavernijverleden te vinden is.

In Curaçao wordt de slavernij jaarlijks op 17 augustus herdacht. Op deze dag in 1795 brak namelijk een grote slavenopstand uit. Deze dag staat daarom bekend als de ” Dag van de Vrijheidssstrijd”

Willen jullie meer weten over ons slavernijverleden? De NPO heeft een hele leuke serie hierover gemaakt, De Slavernij Junior, Klik hier om m te kijken!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vannacht lag ik te dromen en toen hoorde ik in mijn droom het liedje Tranen Gelachen van Guus Meeuwis, heel gek! Heb je dat ook wel eens, dat je muziek hoort in je dromen? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: