Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoe is de Vierdaagse ontstaan?

Beste lezers,

Het is deze week de Vierdaagseweek hier in Nijmegen en mijn ouders zijn op dit moment ook aan het kijken! Nu dacht ik: “Is het niet leuk om eens een Luc’s Weetjeshoek te schrijven over de Vierdaagse en hoe die is ontstaan?” En dat is precies wat ik nu ga doen.

Volgens de site van het tv-programma Andere Tijden is de Vierdaagse ontstaan in 1908 toen de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening opgericht werd, die als eerste een wandelvierdaagse voor (voornamelijk) militairen (zou Joshua leuk vinden 😉) organiseerde. Op 1 september 1909 ging dus de eerste Vierdaagse van Nijmegen van start en er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren er maar 10 burgers, verder alleen militairen (dus soldaten en zo) er werd in vier dagen tijd een 140 kilometer lange wandelroute afgelegd waarbij men op de allerlaatste dag pas weer terugkeerde naar de startplaats. In 1914 en 1915 ging de Vierdaagse niet door vanwege de mobilisaties ivm de Eerste Wereldoorlog. (Die gestart werd door een Servische nationalist die een Oostenrijkse kroonprins doodschoot, by the way. Misschien dat ik daar nog eens een Weetjeshoek-aflevering aan ga wijden!)

Voor 1925 konden mensen ook in 25 andere plaatsen starten (welke weet ik niet!) Maar vanaf 1925 werd Nijmegen de startplaats en de routes liggen sindsdien rond Nijmegen, door plaatsen zoals Klein-Pitcairn, uhh… ik bedoel Wijchen, Malden enzovoorts. Je kon toen kiezen uit 35, 45, of 55 km per dag lopen. De deelnemers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland. Tot aan Japan aan toe (Maar geen Pitcairn 😓) Ook in WOII ging de Vierdaagse niet door.

In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee, en in 2006 werd de Vierdaagse afgelast vanwege hitte en uitdrogingsverschijnselen, er stierven zelfs deelnemers en daarom werd de Vierdaagse dat jaar afgelast, de mensen die de eerste dag nog hadden gelopen, kregen wel een speldje. Ik denk dat ie in de toekomst veel vaker afgelast gaat worden en dat is vanwege de klimaatsverandering!

Tegenwoordig is de Vierdaagse niet alleen maar een wandeltocht, maar is er ook een heel feest omheen gebouwd met optredens van artiesten zoals de Snollebollekes en de Wetnecks, en zelfs Suzan en Freek (Maar geen Aukje Fijn! Jammer!) en ik ben zelf ook een keer op de Vierdaagsefeesten geweest! Maar de dag daarna had ik barstende koppijn dus dat doe ik voorlopig maar niet meer!

Filmpje van de Vierdaagse!
Bron: NU.nl

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Even wat persoonlijker nieuws: Ik heb een nieuwe pluche gekregen als vakantiecadeautje van mijn vader voor de zomer! Nu moet ik in Augustus dus weer een nieuwe uitzoeken die ik wil hebben! Gelukkig heb ik al een mooie gevonden! Ik heb er zelfs een naam voor: Nefario, genoemd naar een karakter uit een videogame die ik vroeger veel speelde!

Ontmoet Sean O’Brien! Lees hier waarom ik m Sean heb genoemd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: