Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Luc’s Weetjeshoek: Karel de Grote

Beste lezers,

Het is weer vrijdag en dat betekent: Weer een nieuwe Luc’s Weetjeshoek. Vandaag gaat het over Karel de Grote, want daar zat ik vanmorgen een filmpje over te kijken.

Karel de Grote staat natuurlijk bekend als ” de vader van Europa” en ja, hij had in die tijd toen hij leefde plannen die heel erg overeen kwamen met de plannen van de EU nu. Zo was er in zijn rijk een munt die overal gebruikt werd en evenveel waard was. Een beetje zoals de Euro nu. Maar wie was Karel de Grote en waarom was hij zo’n belangrijk man?

Karel de Grote werd geboren omstreeks 742 na Christus in het huidige Luik, wat toen onderdeel was van het Frankische rijk. Hij was de oudste zoon van Pepijn de Korte en diens vrouw Betrada van Laon. Samen met zijn jongere broer Carloman werd hij na zijn vaders dood in 768 koning van het Frankische rijk.

Karel kreeg de noordelijke en westelijke gebieden van het rijk, en zijn broer kreeg Bourgondië, Aquitanië en Austrasië. De rest dus eigenlijk. Maar de verhoudingen tussen beide broers was alles behalve vriendschappelijk. Karel sloot al snel bondgenootschappen met de Longobarden in het huidige Noord-Italië, waardoor zijn broer omringd was door Karel en zijn bondgenoten. Maar tot een oorlog kwam het nooit want zijn broer overleed onverwachts in 771.

Karel negeerde de erfrechten van zijn neefjes en eiste he COMPLETE Frankische rijk voor zichzelf op. Ook voerde hij veldtochten die hem naar alle uithoeken in zijn rijk brachten. Zo verklaarde hij op verzoek van de paus de oorlog aan de Longobarden. Na een beleg van 10 maanden wist hij Pavia, de Longobardische hoofdstad te bereiken en voegde hij Noord-Italië toe aan zijn rijk. Hij liet zichzelf nu “Koning van de Franken en Longobarden” noemen.

Na de overwinning op de Longobarden organiseerde hij een veldtocht nar Spanje, de Moorse heersers hadden hem namelijk gevraagd om hen te helpen bij hun strijd tegen de Emir van de stad Cordoba. Karel slaagde erin Pamplona te veroveren. Maar hij moest zich noodgedwongen terugtrekken vanwege het mislukte veldslag bij Zaragoza. Bij die veldslag werd Karel’s leger uit het niet overvallen door de Basken, waarbij enkele belangrijke hovelingen omkwamen.

Terwijl Karel in Spanje was, werd de oostgrens van het Rijk regelmatig geplaagd door Saksische overvallers en plunderaars die regelmatig plundertochten organiseerden op Frankisch grondgebied! In 780 vaardigde Karel daarom een decreet uit waarin hij vast liet leggen dat de Saksen bekeerd moesten worden, waarbij ze konden kiezen tussen christen worden of de doodstraf. Het was voor het eerst in de Westerse geschiedenis dat een vorst zoiets deed, tegenwoordig gebeurt dat alleen nog maar in door bepaalde groeperingen in bepaalde gebieden in het Midden-Oosten. De oorlog met de Saksen won Karel pas in 804 by the way.

Ondertussen was de Paus uit Rome verdreven door een opstand van zijn eigen mannen. Karel trok daarom met zijn leger naar Rome en sloeg de opstand neer, waarna de Paus weer naar Rome terugkeerde. En hij kreeg wel een heel bijzondere beloning, hij werd namelijk tot keizer gekroond, en die was er niet meer geweest sinds de val van het West-Romeinse Rijk. Die kroning tot keizer was overigens in 800, op Eerste Kerstdag nog wel. Nou, nou, bijzonder kerstcadeau.

Karel kon natuurlijk niet overal in zijn rijk tegelijkertijd zijn. Dus liet hij zogenaamde paltsen (paleizen) bouwen. De bekendste stond in Aken, maar een andere bekende stond in Nijmegen in het huidige Valkhofpark. Karel de Grote heeft, naast oorlog voeren, ook heel veel andere dingen gedaan die goed waren voor zijn rijk. Zo heeft hij bijvoorbeeld de literaire cultuur van Europa een boost gegeven door een nieuwe letter (en met letter bedoel ik lettertype) te ontwerpen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, en wat dacht je aan alle plekken die naar hem vernoemd zijn (vooral in Nijmegen) zoals het Keizer Karelplein en het Karel de Grote College (de oude school van mijn broertje!)

Ik hoop dat jullie wat aan deze info hebben en ik hoop dat jullie deze Luc’s Weetjeshoek leuk vonden! Meer info over Karel de Grote kon je vinden op deze site en in dit Filmpje (dat is ook het filmpje mij heeft geïnspireerd om deze Weetjeshoek te schrijven!)

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Gisteren had ik me verheugd op een avondje Simsen met het nieuwe Pakket, maar toen hoorde ik dat ie pas vandaag zou komen en nu zit ik daar dus heel erg naar uit te kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: