Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Luc’s Weetjeshoek: Alkmaar

Beste lezers,

Zoals jullie weten ben ik vandaag aangekomen op mijn vakantieadres in Egmond aan Zee. Samen met mijn pluches. Nou hebben mijn ouders het idee om morgen naar de stad Alkmaar te gaan, die vlakbij ligt. En nou dacht ik: Is het niet leuk om een Luc’s Weetjeshoek te schrijven over de geschiedenis van Alkmaar! So Let’s go!

Alkmaar is gesticht om een zandwal, waarover een lange weg naar het zuiden van Holland liep. Alkmaar was van oorsprong een agrarische nederzetting die gesticht was rond een kerk. Dit agrarische kenmerk van de stad kun je nu nog terugzien in sommige wijken, waar arbeiderswoningen staan met een kap. Zoals de Geest en de Doelenstraat.

Toen Graaf Dirk VII van Holland oorlog voerde, viel zijn broer Willem van Friesland West-Friesland binnen, dat was in november 1195. Gravin Aleid van Kleef trok daarop ten strijde tegen haar zwager en versloeg hem bij Alkmaar. In 1254 werden door graaf Willem II van Holland stadsrechten verleend aan Alkmaar. De stad deed tot dan toe dienst als grensvesting en uitvalsbasis in de strijd tegen de West-Friezen, daarom bouwden ze de Torenburg in Alkmaar aan het eind van de Koningsweg.

De eeuwen daarna werd het rustig in deze regio, mede door het verslaan van de West-Friezen. Daardoor kon Alkmaar uitgroeien tot een internationale handelsstad. Na een grote stadsbrand in 1328 werd de stad in oostelijke richting uitgebouwd door middel van aanplemping. In de 16e eeuw werden steeds meer gebieden rond de stad ontgint, waardoor de stad niet meer verbonden was met de zee, en dus ook niet meer interessant was voor de handel. Maar door haar specialisatie in kaas en bier wist Alkmaar haar positie in de handel te behouden.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden er katholieke franciscaner priesters vermoord en opgepakt door de calvinistische Geuzen. De vermoorde geestelijken staan sindsdien bekend als de “martelaren van Alkmaar”. In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden, die in Oudorp hun kamp hadden opgeslagen. De Alkmaarders vochten echter terug met kokende teer en brandende takkenbossen en wisten zo de Spanjaarden buiten te houden. Deze gebeurtenis wordt nog elk jaar gevierd op 8 oktober.

In 1607 vond de eerste uitleg van de zogenaamde “Alkmaarderhout” plaats. Deze bestond in het begin vooral uit houten bomenrijen langs een aantal lanen. De handel groeide nog altijd en de secularisatie van de kloostergebouwen leverde hier nieuwe mogelijkheden voor. Vooral om ruimte te creëren voor de handel, die dus nog altijd groeide. In 1583 werden massal kloostergebouwen van katholieken gesloopt, en zo kon het Waagplein aangelegd worden. Andere gebouwen waren voor bijvoorbeeld molenaars en voor markten.

In de tijd van Napoleon werd het noorden van Holland omgevormd tot het zogenaamd “departement van Texel”, waarvan Alkmaar hoofdstad werd.

In 1799 werd de Alkmaarsche Courant opgericht. Deze is later opgegaan in het Noordhollands Dagblad en is trevens de grootste editie van die krant.

In 1824 werd het Noordhollandsch Kanaal geopend, wat bij de aanleg precies om de stad heenliep. In 1865 en 1867 werd de infrastructuur nog meer uitgebreid, vanwege de opening van diverse spoorlijnen.

In de 20e eeuw ontstonden verschillende nieuwe woonwijken rond Alkmaar, en in 1972 werden o.a. Oudorp en Koedijk-zuid bij de stad gevoegd. De stad speelde toentertijd ook een grote rol bij de opvang van het bevolkingsoverschot in de Randstad en de bevolking die een huis zocht, vooral vanwege renovatie van oude stadswijken zoals in Amsterdam.

Tegenwoordig is Alkmaar een leuke stad met veel historische dingen. Een van de mooiste vind ik het Huis met de kogel, die ik ooit ook nagebouwd heb op de Sims, en die je ook op de Galerij van Sims 4 kunt vinden. Inclusief bewoners (de Nefario’s)!

Wil je meer weten over de historie van Alkmaar, check dan vooral even het museum van Alkmaar!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik ben vandaag ook uit eten geweest, wat wel leuk was. Naast wat broccoli-gedoe (Ik lust geen broccoli!) wat nogal wat gelach opleverde bij het restaurant. Heb ik ook lekker een banana split gegeten, en daarvan heb ik een foto genomen met mijn nieuwe knuffel Joshua! En van de vorige Joshua heb ik ook een foto bij een banana split! Dat is dus best toevallig!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: