Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt het woord peperduur vandaan?

Beste lezers,

Het is weer vrijdag en dat betekent: een nieuwe Luc’s Weetjeshoek! Vandaag gaat het over het woord peperduur, want ik hoor het heel vaak en wil nu eigenlijk wel weten waar het vandaan komt! Peperduur betekent dat iets zeer prijzig is.

Peperduur? Maar als je in de supermarkt peper koopt is ie toch helemaal niet zo duur? Ja, nu is peper niet zo duur. Maar vroeger wel. De peperplant komt van oorsprong uit tropische streken in Azië zoals Indonesië (Java, Bantam, Bali, Atjeh, enz.) en India, en toen in Europa de peper ontdekt was omdat het hierheen kwam via Turkse handelaren. Wilden wij in Europa dat goedje ook wel hebben! Het hielp ook niet mee dat de Turken nu de landroute naar Indië blokkeerden, dus moesten de Europeanen op zoek naar andere manieren om naar Indië te komen. Een van die manieren was via de zee. Waarom de Europeanen naar Indië wilden? Omdat daar specerijen zoals peper te vinden waren en die waren in die tijd kostbaar.

Ook ontstond in die tijd het woord peperen (voorbeeld: Dat is een gepeperde rekening!) Peper was namelijk kostbaar. Zo werd het bijvoorbeeld gebruikt om mee te betalen en uitbetaald als salaris (omdat het zo kostbaar was!) Ook werd het gebruikt in de geneeskunde. Van peper moest je niezen en dat maakte de hersens schoon dachten de mensen toen.

Maar na verloop van tijd begon men op meerdere plaatsen de peperplant te kweken. En werd peper dus ook minder kostbaar!

Ik hoop dat jullie deze Luc’s Weetjeshoek interessant vonden en er weer wat van hebben geleerd! Weet je een onderwerp voor de volgende Luc’s Weetjeshoek? Laat het dan vooral weten in de comments!

Peper!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Net zag mijn moeder dat er een artikel van Sims Community was geprint (waarschijnlijk per ongeluk) en ze wist niet wie het had uitgeprint, dus ik heb het maar in een mapje gestopt en toegeëigend, want ja, het ging over Sims! En wie elders hier bij TriUnity kent die site?

Bronnen van deze Weetjeshoek: Historiek.net en het boek “Het neusje van de zalm”

Advertentie

2 gedachten over “Waar komt het woord peperduur vandaan?

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk Lucas,al had ik er wel weet van.
    Maar ik vraag me af wanneer het woord “huizenhoog” zijn intrede vond en waar dat woord oorspronkelijk vandaan kwam.
    Groet, Wil.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: