Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Luc’s Weetjeshoek: Pitcairn

Beste lezers,

Het is weer vrijdag en dat betekent; weer een nieuwe Luc’s Weetjeshoek. Deze keer gaat het over Pitcairn en veel mensen denken dat ik dat eiland zelf heb verzonnen voor mijn verhaal “de Club van Wijchenaren”. Maar dat is helemaal niet zo. Pitcairn bestaat echt, en er wonen echt mensen, het is dus niet onbewoond!

Pitcairn werd in 1767 ontdekt door Robert Pitcairn, een 15-jarige matroos. Het eiland was toen onbewoond, maar er hadden wel mensen gewoond.

In 1790 werd het eiland pas echt permanent bewoond, toen zochten negen muiters die waren gaan muiten op het Engelse marineschip de Bounty, de afstammelingen van hen wonen nu nog steeds op het eiland, helaas wonen er geen nazaten meer van de Tahitiaanse mannen en vrouwen die ze hebben meegenomen. Uiteindelijk na een aantal conflicten en sterfgevallen; bleef alleen muiter John Adams over, hij stichtte een gelovige samenleving op het eiland en naar hem is ook de “hoofdstad” Adamstown genoemd. Pas in 1808 werd het eiland weer herontdekt door een Amerikaans schip, en een paar jaar later door een Brits schip, uiteindelijk werd het eiland (en de eilanden eromheen) onderdeel van het Britse Rijk in 1838.

Na een aantal roerige periodes met een dictator genaamd Joshua Hill (van 1832 tot 1838) werd de bevolking geëvacueerd naar het eiland Norfolk, dat ligt voor de kust van Australië. En in 1886 bekeerden de bewoners zich tot de zevendedagsadventisten, maar dat worden er nu minder en minder.

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Pitcairn is trouwens dit: In 2004 kwam Pitcairn in het nieuws omdat er een aantal verkrachtingszaken hadden plaatsgevonden en toen is het Nieuw-Zeelandse juistitieapparaat op het eiland neergestreken. Op het eiland is er ook een wet dat ze niet over die verkrachtingen mogen praten.

Als je er op vakantie wilt is dit handig om te weten: Er zijn geen hotels op het eiland, je slaapt bij de bevolking thuis. Ook heeft de Pitcairneilanden een warm zeeklimaat met neerslag gedurende het hele jaar en relatief kleine verschillen in temperatuur per maand, maar toch zijn er verschillen, zo kan het in de zomer oplopen tot meer dan 30 graden Celsius (of 86 graden Fahrenheit als je Cyril Hearsay heet). Klinkt dus niet echt als een klimaat voor een strafeiland!

Zoals jullie zien ligt het echt in de middle of nowhere! Dus daarom heeft Cyril het waarschijnlijk uitgekozen als plek om de Wijchenaren naartoe te deporteren in mijn boek. Zonder rekening te houden met andere omstandigheden.

Het is dus niet echt een strafeiland…… Misschien toch maar een andere locatie kiezen voor de Wijchenaren in “de Club van Wijchenaren”… 🤔

De bronnen die ik voor dit artikel heb gebruikt zijn trouwens Wikipedia, Reizen Waes, en 3 op Reis.

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik heb vandaag ook ontdekt dat Loesje (van de posters) een site heeft! Nu ga ik proberen om bij elk blogje een poster te zoeken! Hier is er dus een over een eiland!

Volgens deze poster zouden we dus eigenlijk Cyril en zijn familie op Pitcairn moeten dumpen!

P.S.P.S. Ik ga zometeen omeletten maken! Hopelijk mag ik De Bom van Doe Maar opzetten (want ik associeer eieren met kernwapens, wat eigenlijk best weird is)

Advertentie

4 gedachten over “Luc’s Weetjeshoek: Pitcairn

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: