Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Luc’s Weetjeshoek: Kalief en kalifaat

Beste lezers,

Gisteren zat mijn moeder met onze kat Milka te spelen en toen vroeg ik: “Mama, is Milka lief?” Maar omdat ik het zo snel uitsprak klonk het als Kalief, vandaar dat ik vandaag een weetjeshoek ga schrijven over dat begrip.

Misschien ken je het begrip wel uit 2014 toen de Islamitische terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië (beter bekend als ISIS of gewoon IS) een kalifaat hadden uitgeroepen. Omdat ze beweerden dat hun leider afstamde van de profeet Mohammed, beweerden ze ook dat ze het kalifaat in ere hadden hersteld. Nu is IS gelukkig niet meer (al kunnen ze terugkomen)! Maar wat is nou precies een kalief?

Kalief betekent letterlijk “opvolger” en volgens Wikipedia wordt daarmee dan ook een opvolger van de profeet Mohammed bedoeld. De twee hoofdstromingen binnen de Islam zijn het er nogal over oneens wie de eerste kalief was, volgens de soennieten is het Abu Bakr, terwijl de sjiieten de neef van Mohammed, Ali (nee, niet mijn tante!) als eerste kalief zagen. De soennieten zagen Ali slects als de vierde kalief en daarna wordt het nogal vaag over wie hem opvolgde, daarna ontstaan er dus verschillende kalifaten

Een bekend kalifaat uit de geschiedenis is die van de Abbasiden, ook al waren er ook andere kalifaten, zoals die van de Omajjaden en het kalifaat Cordoba in het huidige Spanje (Andalusië om precies te zijn, ik ben ooit in Andalusië geweest en het was er best mooi! Daar heb ik mijn knuffel Karin Davis gekocht!) .

Ik in Sevilla, de hoofdstad van Andalusië

Het kalifaat van de Abbasiden en Omajjaden op z’n grootst!

Ook het Ottomaanse Rijk wordt vaak als kalifaat gezien. Hoewel er op het laatst niks meer van over was en het ook wel “de zieke man van Europa” werd genoemd.

Mijn interesse in dit soort dingen uit de Arabische wereld komt trouwens niet uit de lucht vallen, toen ik 15 was wilde ik graag Arabisch leren en Arabist worden. Ik heb ook een tijdje Arabische les gevolgd bij een vrouw die Arabist is en haar dochter werkt nu bij TriUnity als collega vin mij!

Ik hoop dat jullie nu wat meer weten over waar de term Kalief vandaan komt!

Bron: Wikipedia

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik heb vandaag gehoord dat het volgende week, niet alleen vrijdag Black Friday is, maar de hele week! Dat betekent dus dat ik donderdag de tablet zal bestellen en vrijdag de plushie, of zal ik beide gewoon op dezelfde dag doen, zoals woensdag of zo?

2 gedachten over “Luc’s Weetjeshoek: Kalief en kalifaat

Voeg uw reactie toe

 1. Hey Luc,
  Dat was een leuke blog.
  Meestal zijn jou blogs vermakelijk, gemakkellijk en smakelijk.
  Of 1 van de 3. das ook goed genoeg.
  Groetjes,
  Pieter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: