Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoe maak je een spruitjeshamburger?

Beste lezers,

Gisteren toen ik thuiskwam was het pakketje met mijn nieuwe knuffel er. Maar het bleken er twee te zijn in plaats van een, dus dat paste niet in mijn systeem en toen mijn ouders wilde helpen werd ik nog bozer omdat ik dacht dat ze boos op me waren :oops! Maar uiteindelijk, na die driftbui, en een glas water (dat doe ik altijd na driftbuien en oraties; eerst effe drinken!) hielpen mijn ouders me toch en mijn moeder heeft zelfs opgezocht hoe de tweede knuffel te retourneren en ik heb een bericht geschreven aan de webshop waar ik m heb besteld, wat ik nu moet doen. Want ik heb er maar een nodig!

Voordat we gingen avondeten was alles dus weer goed en na het eten heb ik lekker mijn bed als trampo gebruikt terwijl ik het liedje I’m Good (Blue) op had staan en even gebeden aan Swan (of God, of Allah, of Jahweh, of whatever godheid) dat het met de levering van die tabletdie tabletie tablet die tablet wel goed zou gaan!

De foto van mijn nieuwe knuffel Terrence en zijn beste vriendin Aukje

De rest van dit blog wijd ik aan hoe je een spruitjeshamburger maakt naar recept van Pierre Wind. Omdat een van mijn begeleiders bij TriUnity vroeg hoe je die maakte, misschien iets voor vrijdag?

De spruitjespickle
nodig: 15 spruitjes
1 grote beker appelazijn
1 eetlepel honing
1 staafje vanille
1 kleine rode peper

Zet een klein pannetje op een laag vuur en los daarin de honing op in de azijn. Even proeven daarna, om te testen of het lekker fris smaakt; niet te zoet, niet te zuur. Doe er ook een rood pepertje en een staafje vanille in voor de smaak. Laat het mengsel lekker warm worden, maar het mag niet koken. Snijd de spruitjes in dunne plakjes. Haal het pannetje van het vuur en doe de plakjes spruit er voorzichtig bij, want ze moeten wel heel blijven. Laat de zoetzure smaak een dag in de spruitjes trekken (hahah, trekken!) En daarna is dit klaar. Je kunt ze daarna nog even proeven en e.v.t. bewaren.

Het spruitjespaneermeel
100 gram spruitjes
200 gram pistachenoten
50 gram paneermeel (of Panko, voor een Japanse twist)

Trek wat blaadjes los van de spruitjes en vermaal die met de pistachenoten in een keukenmachine. Heb je die niet? Dan moet je de spruitjes heel fijn snipperen en de noten in een vijzel vermalen. Doe het paneermeel (of de Panko) erbij en laat het een dag drogen.

De hamburgers
500 gram kipfilet (of ongekruid kipgehakt als je geen keukenmachine hebt)
2 of 3 theelepels knoflookpoeder
3 eetlepels appelmoes (e.v.t. zelf te maken)
1 eetlepel honing
1 staafje vanille
Citroensap van een halve kleine citroen
peper en zout naar smaak
circa 15 spruitjes

Kook de spruitjes 2 min. als ze klein zijn en 3 min. als ze groter zijn. Giet ze af en laat langzaam afkoelen met het deksel op de pan, want dan garen de spruitjes nog na. Snijd intussen een vanillestaafje in de lengte open en schuif met de botte kant van het mes de zwarte inhoud eruit. Gooi het staafje weg en bewaar de inhoud. Doe de spruitjes, de kip en alle andere ingrediënten in een keukenmachine en vermeng alles tot gehakt. Als het iets te vochtig is, schep je wat paneermeel erdoorheen. Vorm er mooie burger van, die niet lijken op drollen door dit te doen: leg een bolletje gehaktop een laagje plasticfolie, bedek dat met nog wat folie en druk het gehakt tot een mooie platte schijf. Wrijf hem in met het spruitjespaneermeel en bak de burgers op een niet te hoog vuur gaar en lichtbruin.

De appelmayonaise
2 dl. mayonaise
2 Granny Smith-appels
e.v.t. wat citroensap of mosterd

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en rasp de appelpartjes. Doe de rasp door de mayo en klop die met een staafmixer of blender tot een lekker sausje waar je geen stukjes appel meer in ziet zitten. Als de appelmayonaise wat te zoet is, doe er dan citroensap of mosterd bij!

De burgers

Snij vier (dit recept is voor vier personen) broodjes doormidden en bestrijk de binnenkant met een laagje appelmayonaise of ketchup. leg er zoveel zoetzure spruitjes op als je lekker vindt en leg daarop de burger. Voeg vervolgens e.v.t. een plakje kaas en vervolgens wat plakjes zoetzure spruit of een schijfje tomaat toe en ten slotte wat appelmayo.

Enjoy your meal!

Trouwens, als je vegetarisch bent vervang je de kip dor vleesvervangers. Je mengt die in een keukenmachine met dezelfde ingrediënten als de normale spruitjeshamburger met vlees. Voeg wel een á twee extra “kernwapens”(eieren) toe om het geheel wat smeuïger te maken. De burger is dan ook steviger na het bakken. Voor de rest doe je precies hetzelfde als bij de vlees-versie!

Bron: De wraak van het spruitje!

Ik hoop dat jullie nu geïnspireerd raken om ook dit gerecht te maken, net als ik meermaals met Zeefscheef heb gedaan!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Dit is trouwens de eerste keer dat ik een recept op mijn blog zet! Willen jullie meer recepten? Laat het me weten in de reacties!

P.S.P.S. Ik ga pas op 7 dec naar Zeefscheef toe, en dat is te laat voor Sinterklaas, maar te vroeg voor kerst, daarom is het boek wat ik haar ga geven een Sinterkerstennieuw-cadeautje!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: