Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt kerst vandaan?

Beste lezers,

Vanavond is het Kerstavond, wat de avond voor kerst is. Nou vroeg ik me dus af, waar komt kerst eigenlijk vandaan en wat vieren we dan? Naast cadeau’s, veel kanen en dat soort dingen. Dus in deze Luc’s Weetjeshoek: Waar komt kerst vandaan? De geschiedenis van kerst.

Er wordt vaak gedacht dat kerst ontstaan is door het alom bekende kerstverhaal van de geboorte van Jezus, er zijn echter geen eenduidige archeologische en geschiedkundige bewijzen gevonden daarvoor. Het kan zelfs zijn dat Jezus helemaal niet op 25 december is geboren.

De datum 25 december werd gekozen omdat in de oudheid de heidenen toen hun zonnewendefeesten vierden (zoals het Joelfeest en de Saturnaliën) in dezelfde periode van het huidige kerstfeest. 25 december was bovendien de verjaardag van de Griekse god Mithras. Tijdens de heidense feesten haalden de mensen groenblijvende twijgjes zoals hulst en maretak (mistletoe) in huis en lieten ze lichtjes branden met de bedoeling boze geesten te verjagen. Dit is ook de oorsprong van de kerstboom zoals wij hem kennen. Kiezen om de geboorte van Jezus tijdens deze feesten te vieren , daar hebben ze denk ik bewust voor gekozen zodat ook de heidenen deze traditie overnamen. Dat is gelukt; het heidendom is door het christendom verdreven. (Ook al zijn er nog wel stromingen zoals Wicca, die heidense elementen in zich hebben.)

Een feitje wat ik bijzonder interessant vindt en wat niet veel mensen weten (zelfs in 13 in de oorlog kwam dit niet voor!) is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog (en de periode toen de nazi’s alle macht hadden in Duitsland) de nazi’s kerst probeerden te stelen, en daar deden ze heel veel moeite voor! Zo moest het kerstfeest in de ogen van de nazi’s ontdaan zijn van Jezus en moest het een feest worden wat in plaats van de boodschap “vrede op aarde” (wat natuurlijk niet strookte met Hitler’s plannen om heel het continent Europa te veroveren en overheersen, “vrede in het huis en in het land”uitdroeg. Dat betekende dus: vrede alleen voor Duitsers. Het feest moest eigenlijk (volgens de nazi’s) terug naar de oud-Germaanse roots van het zonnewendefeest met geschenken en een dennenboom! Maar veel mensen gingen niet mee in de plannen van de nazi’s, want veel Duitsers waren nou eenmaal vrij traditioneel als het om kerst ging! Na de Tweede Wereldoorlog werd kerst ook in Duitsland weer gewoon zoals het hoorde te zijn! Wil je meer over de nazi’s en kerst weten? Check dan vooral even deze twee artikelen van Historia.

Tegenwoordig hebben veel mensen (waaronder ik) weinig met de religieuze betekenis van kerst en draait kerst vooral om samen zxijn met familie, jezelf een obstipatie vreten (bron: dit is mij ooit een keer overkomen! Op mijn 18e verjaardag nog wel!) en natuurlijk de cadeautjes! En natuurlijk de kerstman (die overigens door Coca-Cola is bedacht!)

Namens mijzelf en de rest van Luc’s hoekje online wens ik jullie een vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2023!

En hier is mijn kersthit van vandaag!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Vanavond ga ik cadeautjes doen met mijn familie! Verwacht vanavond dus een extra blogje over de cadeau’s die ik gekregen heb.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: