Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is bingewatchen?

Beste lezers,

Eergisterenavond, na mijn uitje naar Düsseldorf, ben ik begonnen met het bingewatchen van het programma Het Klokhuis, dat programma kennen jullie vast wel. Maar mijn vraag is…… Waar komt het woord bingewatchen vandaan en wat betekent het?

Alhoewel bingewatchen niet nieuw is, het bestond namelijk al in de tijd van de videorecorder, is het pas echt populair geworden toen Netflix het toepaste op zijn streamingdienst. Het woord bingewatchen betekent letterlijk “comakijken”, maar wordt ook vaak vertaald als “marathonkijken”.

Het woord bingen werd trouwens in 2009 al gebruikt voor het overmatig nuttigen van voedsel en drank. Het woord zou afkomstig zijn van een Duits woord wat zoiets betekent als “bevochtigen”. Maar de term bingewatching werd pas populair toen streamingdiensten zoals Netflix en Hulu het gingen gebruiken.

De trend van het bingewatchen is sterk toegenomen nadat het aanbod toenam aan streamindiensten (zoals Netflix) en streamingsites (zoals NPO Start, in de volksmond, vooral bij mensen van 40+ nog steeds bekend als Uitzending Gemist). De app van de NPO is volgens mij de meestgebruikte app op mijn tablets. (Zowel die van thuis als die op werk)

Er zijn een aantal Redenen om te bingewatchen, namelijk:

 1. Betere diepgang met het verhaal
 2. Gevoel van voltooiing
 3. Mee kunnen praten in sociale situaties
 4. Gemak
 5. Inhalen van afleveringen
 6. Ontspanning en nostalgie
 7. Gulzigheid
 8. Gelegenheid

En ook deze reden worden genoemd.

 1. Het willen zien van de hele serie
 2. Geen week willen wachten op plotontwikkelingen
 3. Beschikbaarheid en opvulling van vrije tijd
 4. Verslaafd geraakt aan de serie
 5. Het blijven volgen van de verhaallijn
 6. Geen spoilers willen lezen op internet
 7. Het seizoen of de hele serie zo snel mogelijk afkijken

Bingewatchen wordt door sommigen gezien als een gedragsverslaving die onder andere effect heeft op levenstevredenheid en depressie. YouTube heeft daarom ook een functie in gebruik genomen die mensen waarschuwt om een pauze te nemen. Maar er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar bingewatchen

Zelf bingewatch ik ook wel eens en dan vooral educatieve series van de NPO (Zoals Het Klokhuis, Andere Tijden en 13 in de oorlog) en natuurlijk zijn de afleveringen van de series van Welkom in de Geschiedenis ook altijd leuk!

Even om een voorbeeld te geven van een filmpje van Welkom in de Geschiedenis wat ik heel leuk vind!

Als jullie een stukje van dit filmpje misschien herkennen; tja, dat komt omdat het mijn ringtone is als er een melding binnenkomt op mijn telefoon!

Hopelijk vonden jullie deze Luc’s Weetjeshoek leuk en hopelijk laten jullie in de comments een thema achter voor de volgende Luc’s Weetjeshoek!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Gisteren zat ik een Klokhuis aflevering te kijken over Indonesië en Indo’s en toen vroeg ik me af of een van mijn Sims karakters die ik heb gemaakt van de knuffel die mijn lieve broertje me voor mijn verjaardag gaat geven een Indo is!

Lijkt deze Sim op een Indo?

En over de Sims gesproken! Hoe moet ik zijn broer noemen? Jesse, Carlos of toch Sean? Laat het me weten in de poll!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: