Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Luc’s Weetjeshoek: Julius Caesar

este lezers,

Vandaag is het weer vrijdag en dat betekent: Een nieuwe Luc’s Weetjeshoek! Vandaag gaat het op aanraden van een vriend over Julius Caesar, de Romeinse veldheer en dictator!

Julius Caesar werd geboren in 100 voor Christus op 13 juli, als zoon van Gaius Julius Caesar Sabo en zijn vrouw Aurelia Cotta, de vader van Julius Caesar is politiek actief. Zo is hij onder andere de gouverneur van de Romeinse provincie Asia. De moeder van Caesar is verantwoordelijk voor zijn opvoeding! Ze stammen af van een invloedrijke familie die afstamt van een Trojaanse prins.

De jonge Julius verdiept zich in dichtkunst en leert paardrijden, zwemmen en zwaardvechten. Ook kan hij heel goed in het openbaar spreken. Op zijn 16e overlijdt zijn vader zodat hij opeens hoofd van zijn familie wordt.

Caesar heeft ook een druk liefdesleven, zo verlooft hij zich eerst met een meisje uit de ridderstand om daarna te trouwen met een meisje die de dochter is van een politicus. Maar een dictator ziet hem het liefst scheiden. Hij komt terecht in de provincie Asia en daar schopt hij het tot officier en krijgt hij zelfs een onderscheiding voor bewezen moed.

Hij begint zijn politieke carriére in de provincie Hispania Ulterior, waar hij zich populair maakt. Terug in Rome wordt hij hoogste tempelrechter, maar hij wil meer; namelijk het consulaat. Daarvooer trouwt hij de dochter van een invloedrijk man. Om tot consul verkozen te worden moet hij ervoor zorgen dat de veteranen van Pompeius een stuk land krijgen, dat lukt hem.

Ook vort hij veel oorlogen, zo weet hij Gallië (het huidige Frankrijk en de Lage Landen) eronder te krijgen. Hij schrijft zelfs een boek over deze streek, de Bello Gallico. Hij weet land te winnen, maar ook een fortuin aan buit. Uiteindelijk lukt het hem Gallië op de knieën te krijgen dankzij een belegering.

Na de verovering beschikt Caesar over veel geld en een groot leger wat alles doet dat hij zegt. Caesar weigert terug te keren naar Rome omdat hij dan weet dat het gedaan is met zijn politieke Carriére.

In Rome zijn ze inmiddels bang geworden voor Caesar en is Pompeius aangesteld als dictator om de Romeinse Republiek te beschermen tegen de verrader. Uiteindelijk staat Julius aan de grens van zijn mandaatgebied en Gallia Cisalpina, als hij de rivier oversteekt stort hij de republiek in een burgeroorlog, en dat doet hij ook. Uiteindelijk leidt Pompeius een nederlaag in de burgeroorlog omdat hij niet op tijd een leger op de been heeft kunnen brengen. Later ontmoetten de l;egers van de twee mannen elkaar weer, maar ook dit keer verliest Pompeius en slaat hij op de vlucht naar Egypte. Als Julius Caesar later door de koningin van Egypte, Cleopatra, wordt uitgenodigd omdat zij Pompeius heeft laten vermoorden. Slaat Julius bij het zien van Pompeius’s hoofd aan het huilen. Later verslaat hij samen met Cleopatra de legers van de koning van Egypte en zet hij Cleopatra op de troon en verwekt bij haar een kind, een jongetje genaamd Caesarion.

Terug in Rome wordt hij aangesteld als dictator. Na 11 dagen verruilt hij zijn dictatorschap voor zijn tweede keer in het consulaat. In 44 voor Christus wordt Julius Caesar benoemd tot Dictator Perpetuus, ofwel: dictator voor het leven. De senaat wil geen dictatuur en verkiest liever een republikeins bestuur. Want Caesar gedraagt zich als een koning en daar hebben de senatoren geen goede herinneringen aan. Want de laatste Romeinse koning ontnam de Romeinse burgers al hun vrijheden en rechten.

Op 15 maart wordt er een aanslag gepleegd op Caesar, zijn vrouw had hiervan gedroomd en een waarzegger had hem ervoor gewaarschuwd. Toch gaat hij die dag naar het senaatsgebouw. Waar hij niet levend van terugkeert………

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze Luc’s Weetjeshoek. Het is een beetje een lang verhaal, maar om het samen te vatten is hier een filmpje!

De bron die ik voor deze Weetjeshoek heb gebruikt is Historiek.net!

Volgende week weer een, wie weet waar het dan over gaat!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Ik moet zo gaan koken bij TriUnity, dat is niks nieuws. Wat wel nieuw is is dat ik mee moet boodschappen halen! Misschien dat ik dan ook gelijk een fles ijsthee mee kan sneaken voor vanmiddag, en iets van chocolade (Milka of zo)!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: