Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Waar komt carnaval vandaan?

Beste lezers,

Vandaag is het carnaval en ik moet (helaas) gewoon werken, geen carnavalsvakantie voor Lucas dus. Ook was toen ik vanmorgen op werk kwam niemand verkleed (behalve een collega). Ik was ook niet verkleed by the way. Ik had wel een grandioos verkleedidee hoor! Ik wou als het karakter Alfred F. Jones uit Hetalia verkleed gaan. Ofwel, het karakter wat in die serie de Verenigde Staten van Amerika uitbeeldt.

Zo ging ik dan verkleed!

Maar goed, dan nu de hoofdvraag van deze blog: Waar komt Carnaval vandaan?

Carnaval is een katholiek feest wat voorafgaand aan de periode van de 40 dagen vastentijd (wat nu nog voortleeft in initiatieven als 40 dagen zonder alcohol of voor mij 40 dagen zonder een nieuwe knuffel te kopen) De precieze oorsprong van het feest is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het afgeleid van heidense feesten. Zo vertoont het veel oorsprong met Romeinse Saturnaliën en Bacchanalia.

De eerste middeleeuwse vieringen van carnaval vonden (niet heel verwonderlijk) plaats in Italië. Met name in Venetië was het carnaval, of Carnavale, zoals ze daar zeggen, een waar schouwspel met zijn optochten en gemaskerd bal. Vanuit Italië sloeg het over naar Spanje en Frankrijk en verspreidde zich zo over Europa. Het carnaval vond altijd plaats vlak voor de vastentijd (mogelijk stamt de benaming Carnaval dan ook af van het Latijnse “carne vale” wat “Vaarwel aan het vlees” betekent, tijdens de vastenperiode mocht je namelijk geen vlees eten! Maar het kan ook een verbastering zijn van “carrus navalis” wat scheepswagen betekent en verwijst naar de vele optochten!)

Gedurende de daaropvolgende eeuwen hebben verschillende regio’s zich allerlei tradities eigen gemaakt met carnaval! Denk bijvoorbeeld eens aan het Braziliaanse carnaval, wat totaal verschilt van ons Nederlandse carnaval (en veel bekender is). In Nederland onderscheiden we het Bourgondisch carnaval (wat ze in Brabant vieren) en het Rijnlands carnaval (wat ze in Limburg vieren)! In het bourgondische carnaval wordt het meestal in cafés en zalen gevierd en bij het Rijnlands carnaval vaak buiten. Ook hebben de Brabanders de traditie om de naam van hun dorp of stad aan te passen, terwijl dit in Limburg minder tot niet gebruikelijk is. Maar over het algemeen draait bij beide varianten de Carnaval toch om muziek, uitbundigheid en optochten en verkleedpartijen.

Traditioneel gezien begint carnaval pas op de zondag voor het vasten met de zogenaamde “sleuteloverdracht” aan prins Carnaval, die dan de sleutel van de stad krijgt. Dit staat symbool voor een oude middeleeuwse traditie, waarbij de sociale orde werd omgedraaid en de arme bevolking tijdelijk de macht overnam. Om zo het stadsbestuur eens lekker belachelijk te maken.

Ook begint carnaval traditiegetrouw op de 11e van de 11e. Dan maakt met het motto bekend en wie prins Carnaval is wordt dan ook bekend gemaakt. Het getal 11 heeft een symbolische betekenis in het katholicisme; omdat het voor het perfecte getal 12 komt, het staat dus symbool voor het gekke en imperfecte, daarom is het ook een gekkengetal (en dat woord heeft weer 11 letters, grappig he?)

Hierbij een beknopte geschiedenis van Carnaval!

Fijne dag verder,

Lucas

P.S. Weet je wat ik nou niet snap aan de mensen uit de Randstad? Dat terwijl wij hier in het zuiden carnaval vieren, allemaal zeggen dat dat raar is. Maar het vervolgens wel zelf gaan doen in Oostenrijk/Zwitserland/Tirol/weetikveel en dan heet het opeens apres-ski en dan wordt het ineens wel gedoogd. Terwijl het gewoon hetzelfde is als ons carnaval, alleen dan met een Tiroler sausje eroverheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: